Sziasztok!
Nagyon örültem amikor rátaláltam erre a topic-ra. Ill. elolvastam az említett másikat is, de úgy láttam, hogy ott meg van állva az élet, így úgy döntöttem, hogy ide írok. :-))
Mi most november utolsó hetében voltunk Dominikán. Az utazást teljesen hirtelen, szinte az utolsó pillanatokban tudtuk meg indulás előtt, vagyis ajándékba kaptuk az édesapánktól. Eszméletlen volt, szebb ajándékot nem is kaphattunk. Jah, anyummal és a két tesómmal mentünk. 4 nő. :-) Punta Cana-n voltunk a szállodánk a Bavaro parton volt, Grand Palladium Bavaro... Egy rossz szót nem tudok mondani sem a szigetről, sem az ottélő emberekről, sem a szállodáról, sem semmiről. Minden isteni volt egyvalamit kivéve, nagyon rövid volt az az egy hét amit ott tölthettünk. Az az egy biztos, hogy amint tehetem ellátogatok ismételten Dominikára.
Sok helyen olvastam, hogy aki nem csak sütkérezni akar a parton annak nem jó hely Dominika. Szerintem ez így nem igaz. Kirándulások tömkelegét ajánlották nekünk, szinte nem is tudtunk választani. Bele sem fért volna az egy hétbe ha mindre el mentünk volna. Pedig szívesen megtettük volna, nagyon sok minden látnivalóból kimaradtunk. Amit a legjobban sajnálok, hogy a fővárosba nem látogattunk el, na de majd legközelebb. Szóval szerintem aki nem csak sütkérezni akar van itt is épp elég lehetőség válogatni a programok között. Bár én személy szerint el tudnék képzelni jó pár napot amikor csak a parton heverészek. :-)
A szegénységről amit mindenki ír nekem teljesen más a meglátásom. Mindenhol vannak szegények, itt nálunk magyarhonban is, úgy vannak Dominikán is. Az én véleményem az, hogy oda megy az európai és nem tudja felfogni az ottaniak felfogását, életvitelét. Mert itt mi van? Eszméletlen képmutatás. Ha a szomszédnak olyan háza van, akkor a másik épít egy szebbet-nagyobbat... Én úgy vettem le, hogy ők alapból tesznek az ilyen plakát dolgokra. Nem építenek maguknak kacsalábon forgó palotákat, mert minek, hisz a kis házikó is teljesen megfelel a célnak. Nem foglalkoznak az ilyen felesleges dolgokkal, nem stresszelnek. Mindig jókedvűek, aranyosak, kedvesek, életvidámak. És szerintem ha valaki nem csukta be a szemét amikor egy rosszabb kinézetű úton végigment, akkor láthatta, hogy nem egy "viskó" udvarában igen fullos verdák álltak. Na, akkor hol a szegénység. Na mindegy. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy szerintem nagy hülyeség a szegénységet leálltalánosítani az egész sziget lakosságára, mindenhol van mindenféle "osztály".
Az meg, hogy a bazárokban vagyonokért akarnak eladni vackokat, és az ember még ki sem ment az egyikből, de már "rángatják" be a mellette lévőbe sem azért van. Aki utazott már, járt több helyen, akkor tudja, hogy szinte akárhol van és bemerészkedik egy bazárba mindenhol ezt csinálják. De nem is kell messzire menni. Ki kell menni Bp-en az egyik piacra. Ugyanez van....
A közbiztonságra szintén nem tudok panaszt mondani. Bár mint említettem Santo Domingoban nem jártunk. Arról hallottam, hogy azért ott vigyázni kell. Hát nem tudom. Remélem azért lesz alkalmam letesztelni. :-DD
...Jó hosszú kis tapasztalat/beszámolóba kezdtem... Most mennem kell, de folytatom még. :-)