Egy sor valszodnak kimondottan orulok. Persze az abszolute mindegy hogy nekem valami tetszik-e vagy sem belole,de meg akartam ismerni egy idegen ember velemenyet arrol a helyrol ahol ha szamolom nyolcszor voltam. Negy baratom el ott ezzek mind...hehe...tobb mint felevszazados baratsagok. Ok nagyon differencialtan gondolkoznak ,ereznek a dolgokrol.Ket hazaspar vegyes paros,mind a ket asszony. Az egyik hamarabb megtanult ivritul mint a ferje,tovabb kerult a mestersegeben ,technikai rajzolo,mert kozben baratom sajnos szorazatos betegsegeken ment at,o nagyobb patriota mint a ferje,de a gyerekuk egyszer azt mondta (ma mar 24 eves) megis nekik: mit akartok ti ,ti nem vagytok zsidok. A masik asszony megmaradt keresztenynek es mai napig egy termeszetes odatartozassal de distance-ra tartja magat az ottani hazafias fellobbanasoktol.
De reagaljam le a valaszaidat:
1.Az elso kerdesemet kikerulted,nem a kerdes idoszerusegerol fagattalak hanem annaka jogosagarol,igy probalok pontositani:
Jogosnak tartod-e a folyamatos expanziot olyan teruletekre ahol masziv arab lakosag van,osszeszorulva az esemenyek folytan. Tehat tovabbi teruletek megszerzese celjabol ?
2.En nem hisem hogy kolcsonos kiszoritasrol lehet beszelni akkor mikor nem az arabok mentek egy abban az idoben tehat a 20-ik szazad elejetol szamitva toluk nagy tobbsegben belakott teruletre ( tudom elt egy kb.600 ezernyi zsido oslakosag is ,akik melelsleg az epanzio megkezdeseig ha altalanositunk es elnezunk egy par meg arabok kozott is megszokott faluk kozotti villongastol,bekeben es joszomszedsagba ertek a palesztinekkel) hanem bevandorlo europai uldozottseguk utan kiabrandult es megfelemlitett egyesek cionizmusukat felfedezoa foldhoz szamitva idegen kulturaju zsidok .
A 3-ik valaszod az en velemenyemet is tukrozi,azzal a megjegyzessel hoyg ugy latom,ertekelem hogy egyoildalub nak atrtod a gyuloletet (amit a TE helyzetedbe meg is ertek) mikor en a kibic ugy latom hogy nem kisebb a zsidok gyulolete sem a most mar evszazados elelnseggel szemben. A kivulrol valo szitast elismerem,sot azt is hozzateszem hogy a sok arab orszag direkt hagyta a menekulo palesztineket taborokba es csak ott segitette oket eppen hoyg meg ne haljanak hogy aktualisnak tarthask a feszultseget. Ugyanakkor egy arab szolidaritas ertheto,sot azt mindom hogy a zsido letelpules kimondottan a katalizatora volt az akkori meg eletelen arab kozos erzesnek.
4-ik kerdesnel is azt hszem kitersz de lehet hogy valobban nem talalkozol sabrakkal meg a gyermeked altal sem.
Nagyonszertnem ha az 5-ik kerdesre valszolnal.Itt is pontositok. A tolem ismert es barat izraeliek nagy tobbsege (egy egyetlen kolozsvari orvos kivetelevel akinek egy kollegaja arab sebesz ) az arabokat alacsonyabb erteku nepnek,tevehajcsaroknak minositi.A valasoszsidok hisznek Isten kivalsztott nepenek mithosaba es uyg is kezeleik (igaz a nem valasoso zsidkat is majdnem ) mint kisebb erteku embereket. A hiterista fajgyulol teoriaja volt az amely a zsidokat mint alacsonyabb rendu fajt uldozte ki akarta irtani. Lehetseges az hogy egy ilyen nep nagy tobbsege megtartja ezt az elvet de megfirditja a sorrendet ?
Biztosan Te nem. De nagyon sokan.Mi errol mint neptarsnak a velemenyed?
6-ik kerdes:Ugy tudtam hoyg 1993-ban vandoroltal ki,annak 13 eve. Nme tudtal vagy nem kartal megtanulni ivritul ? Van.-e ebebol adodva hatranyod es hogy hidalod at ? Van-e esetleg egy pszihikai komponense magatartasodnak ami meggatolhatja az integraciot?
7-ik vaszod igazan jol esett. Az is hogy az etiop kisleany okos mert nagyon tisztelem azokat akik tobb szazados lemaradast , athidalnak .igazi kultur elmeny lenne iylen emberrel beszelgetni. De ez itt Gavriel nem inkvizicio ha ugy erezned nem akrsz valszolni ami nem tetszik hat ne valszolj .Kerlek ha akarsz rolam vagy velemynemrol valamit tudni Te is kerdezz. En most csak az advocat diabolli-t jatszom.