Mi pénteken hoztuk el Szlovákiából egy DC20-as Atmos kazánt. Így sajnos még tapasztalatom nincs, de szeretném hinni, hogy nem hiába adtuk ki azt a rengeteg pénzt. Mi is nagyon sokat agyaltunk a férjemmel, hogy megvegyük-e a faelgázosító kazánt, vagy inkább csak egy kicsit korszerűbbnek tűnő hagyomágyos kazánt válasszunk, ez a calor lett volna. (Ami szintén rendelkezik azzal a jó tulajdonsággal, hogy nagy a tűztér ajtaja és nem kell nagyon aprítani a fát. ) A jelenlegi fűtési rendszerünkben is volt egy vegyes tüzelésű kazán, az előző tulaj hagyta itt. Sajnos nem igazán lehet szabályozni, egyáltalán nem gazdaságos. ( Valamilyen házi tákolmány) ezzel megtapasztaltuk azt, hogy milyen az amikor egy kazán zabálja a fátés 2-3 óránként le kell futni a pincébe megrakni. A hatásfoka mellett amiatt döntöttünk végül az atmos mellet, hogy el tudunk menni úgy dolgozni, hogy nem fog teljesen leégni a tűz. A calor kazánnál a gyártó max. 4 órát ígért, utána rakni kellene rá.
A pufferrel kapcsolatban én végigrágtam magam a vegyestüzelésű topikon is és elhűlve olvastam a 3000-4000 literes puffer tartályokról. Nem értek hozzá és nem igazán tudtam egyértelmű véleményt alkotni az ott olvasottak alapján. Leginkább úgy láttam, hogy kísérletezgetnek az emberek. Akiknek konkrét tapasztalata van azok inkább csak 1000-1500 literesekről írnak. Néhány hónap és okosabbak leszünk, vagy legalább többen leszünk, akik már saját tapasztalataikat írhatják le.
Amin megdöbbentem, a szlovák forgalmazó mondta, hogy náluk 130Ft egy köbméter gáz, pedig ők sem keresnek jobban mint mi. Talán nem is fájna nekem annyira ez a gázártámogatásos téma, ha igazságos volna. A bicska kinyílik a zsebemben napjában többször, amikor a rádióban fizettett reklámban hülyítik a népet, hogy igazságosabb rendszert teremtettek. Hol élnek ezek?! Megint csak azoknak vágtak oda, akik hivatalosan, bejelentve dolgoznak egy cégnél! Gondolom másnak is vannak ismerősei, akik hasonló vagy jobb színvonalon élnek és mégis kapnak támogatást, esetleg a legnagyobb mértékűt. Bocs az Off-ért. De azt hiszem nem véletlen, hogy ezek a topikok most éledeznek, senki sam akarna passzióból fát hasogatni és 400-500 ezer forintot költeni egy új fűtési rendszerre, ha nem kényszerítenék rá!