A hétfői vagy keddi Metro újság arról írt, hogy a MÁV évente minden egyes adófizetőnek 17000Ft- jába kerül. Kiváncsi lennék mikor készül arról tanulmány, hogy egy szegedi kispénzű nagycsaládos hány ezer forintjába kerül a 4-es metro évente vagy a M7-es autópálya, hisz lehet hogy egyiket se fogja soha az életben használni....A négyesmetróban teljesen igazad van, de az egyik rossz döntés nem legitimálja a másikat. (Amúgy az arányok tekintetében: a 4-es metró teljes költsége kb. 2-3 évnyi MÁV-támogatásnak felel meg - ami persze nem kevés pénz)
Én ezt a mi kinek hogyan éri meg kérdést kettéválasztanám.
- Az egyik az, hogy valóban szükség van-e rá? (összességében a társadalomnak hasznos-e, illetve egy szűkebb csoportnak nélkülözhetetlen-e).
- A másik pedig, hogy ha igen, akkor ki fizesse? (Itt szóba jön pl. az, hogy a vasút vagy az M7-es létéből az is profitál, aki nem használja. Vagy pl. szociális kérdések...)
Én pl. az elfekvő mellékvonalakat, vagy éppen a négyesmetrót nem azért nem szeretném az adómból finanszírozni, mert lexarom, hogy mi van a használóikkal. Hanem mert szerintem egyáltalán nem jó és hatékony megoldás az adott problémára. Szerintem van helyette jobb.