Szerintem nagyon túllihegjük ezt a hőfok-témát! :-))
Még adott típuson belül sem áll egyformán a mutató minden autóban. Ki mondta, hogy középen kell állnia? Van egy skála, ami normális üzemi körülmények között (negatív és pozitív irányba túlméretezve) meg tudja jeleníteni az értékeket. Meg kell figyelni az elejétől, hogy hol kell állnia, ha meg ettől eltérő értéket mutat huzamosabb használat mellett (túl lent van=termosztát gyanú, túl fent=keringetési, kényszerhűtési probléma) akkor irány a szervíz. Ezek az autók már nem olyanok, mint megboldogult daciám is volt, ahol én is szorgalmasan takargattam kartonlappal a hűtő jórészét. Nyáron meg "lehelt" állandóan, mert annak elbaszott volt a hűtési rendszere. Mint annyi minden mással, azzal is azt csinálták a románok, hogy különösebb tervezés nélkül belebasztak valamit, aminek hűtő kinézete volt. Spec. az enyémben gyárilag olyan jobb alsó lengőkar volt, ami 4 (!) mm-rel volt rövidebb a kelleténél. (!!!) Naná, hogy senkinek nem sikerült a futóművet nrendesen beállítani! :-)) Szerencsére csak a gyári victoria gumit fogyasztotta el kívül, mire másikat raktam rá, sikerült beszereznem a fél országot befutva egy +4-es lengőkart. No a rugókról nemis beszélve! Hasonló módon, mint a hűtőnél, gondoltak egyet és beleraktak előre 50 mm-rel hoszabb rugókat, merthogy szarok kelet európában az utak, de máson nem változtattak az R12-ből. Az, hogy ettől kivétel nélkül minden féltengely gömcsukló kikészül párezer km alatt, egyik nagytudású román mérnöknek sem jutott eszébe. :-))
Mellesleg extekergo "kézrátétes" módszere a legegyszerűbb, legkönnyebben kivitelezhető a hibás termosztát kiszűrésére. Ma én is ezt cselekedtem, hogy megnyugtassam magamat. Nos a második vonalnál (az első az ötvenet mutatja) állt a mutató, ami kb 60-65 fokot jelenthet (ezt a szervizes elektromos kütyü, amit opeléknél Tech-I és Tech-II néven szoktak említeni pontosan megmondja bárkinek, ha kíváncsi az értékre) és a hűtő még jéghideg volt. Ergo: a termosztát jól végzi dolgát, tehát valóban ennyi idő alatt melegszik fel a motor. :-))