Galgadio Creative Commons License 2006.12.12 0 0 515

Szia Huldrych és Don Quixote!

A protestantizmus a böjt kérdését az ember lelkiismeretére bízza. Ennél fogva valóban sok protestáns elhanyagolja ezt, mert nem találja fontosnak, nem tulajdonít ennek jelentőséget.

Egyébként szerintem sem fontos. Illetve inkább úgy fogalmaznék, hogy kell időnként böjtöt tartani, de ennek sokkal inkább egészségügyi, mint vallási jelentőséget tulajdonítok.

Abban mindenesetre a Caballeronak igaza van, hogy nem ildomos repedésig töltött gyomorral istentiszteletre vagy misére menni, mert az ember aligha fog tudni oda koncentrálni. Meg más egyéb kellemetlen következményei is lehetnek:))

Nálunk evangélikusoknál régebben volt egy íratlan hagyomány, állítólag még maga Luther vetette el, hogy Úrvacsorához üres gyomorral vagy legalábbis nagyon szerény reggeli után illik menni. Egy ideig én is gyakoroltam ezt a hagyományt, elvétve még most is megteszem, de vallási szempontból nem tulajdonítok különösebb jelentőséget neki.

Arra azért odafigyelek, hogy istentisztelet és főleg Úrvacsora előtt nem "zabálom degeszre magam", ahogy a Caballero fogalmazna.