Nem is tudom.....
Én nem látom ennyire sötéten azt, hogy kizárólag ígérgetésekkel, osztogatásokkal lehet megnyerni az embereket a választásokon és a megszorításokkal (akármilyenek is) csak elveszíteni lehet őket, mert úgy megharagszanak, hogy na.
"Azaz, egy alternatív, de megszorító programmal jóval kevesebb ember szimpátiáját tudnák megszerezni, kevesebb lenne az esély a majdani választási győzelemre."
Biztos vagy ebben?
Tegyük fel, van alternatív, igaz, átmenetileg megszorító, de hosszabb távon (még dátummal is rendelkező) kedvezőbb jövőt eredményező program. Nem gondolod, hogy képesek a választók átlátni, pláne, ha jól kommunikálják és elkezdése előtt széles körben ismertetik is a programot, hogy erre szükség van? Különösen, ha még a vége is látszik?
Szerintem ebbe beleférne, hogy megindokolják: miért is kell a szent tehenekhez hozzányúlni (és persze, tudatosítják egyben, hogy a kádárizmus maradéka az eddigi rendszer, de most már nem lehet halasztani a reformot), miért is halasztották el - és főleg meddig - az adócsökkentéseket, miért van szükség pl. erre a szeletre és miért a másikra, mi a megoldás és meddig tart ez, azután pedig mit remélnek, stb.
Tisztelt kormányunk ezt a részét véglegesen elbaltázta amúgy.
Véleményem szerint amennyiben az emberek megfelelően érett viselkedésűek (és ez meggyőződésem, szerintem a pártok alaposan lenézik őket, oktalanul), képesek elfogadni olyan intézkedéseket, amelyeknek megértik az alapját, s amelyek esetében remélhetik a kilábalást.
Amennyiben létezik alternatív és hatékony megoldás, szerintem fontos lenne előállni vele.
De ha a választási nyereség miatt ezt eltagadják, az szerintem hasonló súlyú, mint a Gy. általi "morális válság" (állítólagos megtévesztés).