"Csak azt a kulon erosito IS-t nem tudom mire velni? mert mi mas hianyzik meg ha az szandekuk is? Esetleg valami igen? "
A cigányság helyzete borzasztóan szar és összetett dolog. Élnek előitéltek és félelmek velük szemben, ami gátja a kitörésüknek. Ez komoly akadály. Nekem volt egy középiskolai osztálytársam, aki egy rendes cigány gyerek volt. Olyan papírt kaptunk az iskola után ami lényegében csak WC papírnak tette meg, csak néhányan tudtunk elhelyezkedni a szakmában én is csak úgy hogy kicsi fizetésért mentem el sokat dolgozni, azt idővel jobb lett. De neki ott volt, hogy ő cigány. Nem is sikerült neki.
De az éremnek van egy másik oldala, hogy az előitélteknek van alapjuk, mind a múltban (nem rendszerváltozással kezdődtek a problémák, a kezdet az az idő homályába vész el) mind napjainkban. És bizony itt hiányzik a szándék is. Az ország szegényebb vidékein nincs munka, ezt tudjuk, de ha van az emberben szándék, akkor ki tud törni ebből. Az építőiparban dolgozom. A fizikai munkások nagyrésze Heves, Nógrád, BAZ vagy még távolabbi megyékből jár be dolgozni. Minden nap! Hajnalban felkelnek, be az autóba, hogy 7-re felérjenek, este meg vissza és sokuknak nincs építőpari szakmája. Csupa esztergályosok, karosszérialaktosok, műszerészek, meg hasonló szakmályuk van. Én borzasztóan tisztelem őket ezért, hogy vállaják ezt, mert van SZÁNDÉKuk és erejük.
HA van szándék, akkor lesz más is. Hosszú idő múlva az előitéletek is megkopnak akár 2-3 generáció idő alatt el is tűnének, ha lenne szándék, amit a többségnek kötelessége lenne támogatni. Most is ki lehetne törni, de csak munkával. Munka mindig van. Az építőiparban hiány van a jó szakmunkásokból és a jó segédmunkásokból. A tedd ide-tedd oda emberek nagy része most is cigány (brazíl gépsor), de tisztelet a kivételnek, nem túl lelkesek, hogy finom legyek. Pedig innen el lehetne kezdeni a kitörést, mert ha látják, hogy akar dolgozni és dolgozik is keményen, akkor elcsábítják, hogy jöjjön hozzá doolgozni, persze jobb pénzért. Ha ő maga nem is de a fia már feljebb tud jutni a sm. szintről. Amikor eljön az ideje megkérdi hogy Főnök/Mester itt van fiam. Kitanítatnám, ha jöhetne ide gyakorlatra, meg felvennéd. Erre az lesz a válasz, ha olyan mint te akkor természetesen. Egy jó szakmunkás meg nagyon jól tud keresni és ha híre megy, hogy jól és becsülettel dolgozik, akkor nem is lesz gondja soha és megteheti, hogy gyerekei diplomát szerezzenek és közben az előitéletek is csökkenek, mert az emberek azt fogják látni, hogy nincs alapjuk.