C++ Creative Commons License 2006.12.12 0 0 1855
Szerintem, az ellenzék igenis mindezek tudatában van, sőt, bátorkodom még azt is feltételezni, hogy programjuk is lenne rá (mivel hipotetikus a dolog, nem tudom, hogy jobb-e, de nyilvánvalóan egy alternatívája ennek a mostani csomagnak), csak, hogy valamiféle érdekből az a mostani taktika, hogy a kádári nosztalgiára építve mindenki szerzett jogait, előjogait védeni látszanak.
Hiszen, volt is erről szó, ég az ősszel, csak aztán látványosan elhaltak ezek a hangok.

A valamiféle érdeknek azt tudnám be, hogy a jelen kormányt minél inkább betolni az ördögfattyak-pokolfajzatok kategóriába, magukat meg a totálisan ellenkező pontba pozíciónálni.
Mint, egy rossz amerikai filmben: rosszak és jók, semmi köztes.

Ebben persze van valami ráció a mostani elvadult politikai helyzetben, ebben a hiszterizált társadalomban, mert igazán már senki nem hisz egyik oldalnak sem,.
Azaz, egy alternatív, de megszorító programmal jóval kevesebb ember szimpátiáját tudnák megszerezni, kevesebb lenne az esély a majdani választási győzelemre.
Ennek a negatív oldala természetesen az, hogy egy esetleges kormányváltáskor két rossz lehetséges út előtt fognak állni.
Az egyik lehetőség, hogy előveszik azt az alternatív programot, és bebizonyosodik ugyanaz, ami miatt Gyurcsányék ellen tüntetnek. Tehát, hogy a hatalom megszerzésének az érdekében csak ígérgettek, de tudatában voltak az ígéretek tarthatatlanságának.
Netán, majd előkerül egy hangfelvétel is, ahol elhangzanak az öszödi beszéd egyes toposzai.
A másik (és, szerintem határozottan ez a rosszabb), hogy, ahogy anno Medgyessyék is, belehajszolódnak az ígéret hegyek megvalósításába, és tagadva minden racionalitást, fülüket, farkukat behúzva osztogatják tovább a jövőnket.

Lehet, hogy feketén látom a dolgokat, de, a korábbiakkal ellentétben, sajnos én már irigyelni sem tudom azokat, akik egyik vagy másik oldalban látják a megváltást.
Előzmény: kígyószisz (1854)