"A gyógyszergyárak többletadóját minden vállalkozás fizeti, én is.
Százmilliós többletet csak extraprofitból lehet fizetni. Mint te is tudod, ez a második legnagyobb iparág. Nem naygon mennek tönkre némi pluszadótól."
Ezt azért én egy kicsit árnyaltabban látom. Van szerencsém a két legnagyobb magyarországi működésű gyógyszergyártó egy-egy magas pozíciójú vezetőjét ismerni. Elfogadva autentikus forrásként az információkat tőlük, azért két tényt érdemes rögzíteni:
1. Az új gyógyszerek kutatása hosszú és drága folyamat, ennek ellenértéke jelentős hányadot képvisel az árban.
2. A gyártás bonyolult rendszereken, magas megbízhatóságú berendezéseken történik, így a magas gyártási költségeket ez alapvetően determinálja.
Mindketten elmondták, hogy erre a hisztériára a külföldi tulajdonos a létszám erőteljes csökkentésével reagál (magyarul elbocsátások kezdődtek - hasonlóan abban az FMCG üzletágban, melyben én tevékenykedek, ez a közeljövőben 10%-os lesz) a piac várható pangására. A döntéseket nem topikoló hordószónokok virtiglis nyelvi izéire alapozták, hanem kiterjedt piacelemzésre és a gazdasági folyamatok várható alakulására.
Az azért érdekes, hogy a gyógyszer nagykereskedőknek mennyire nem rontott a kormány, pedig a likvid lé nagy része ott van !