guzmen Creative Commons License 2006.12.08 0 0 4363
A bögrék már obsitot kaptak. Az igazság előrántása Paleo műve. Nem is volna gond, jó kis beszélgetések lehetnének, csak egyrészt a feltett kérdésekre nem válaszolt, másrészt megint helytelen irányba vitte három dolog a témát. Indíték, módszer, sorrendiség. A szekér kitört kerekét nehezebb már helyreállítani, mint mikor még időben felismerjük a keréktörés előjeleit, és teszünk ellene.

Mit lehetne tenni? A készen kapott bölcsességek mindig jól jönnek, ha megfelelően használjuk őket. Akár a Tao, akár a Biblia írja. Most felhasználom mindkettőt, rámutatva, hogy egymást kiegészítve is tudnak működni. A Bibliában, a Példabeszédeket akár Lao is írhatta volna, lássuk mit mond a készen kapott bölcsességekre, azok használatára és hasznára.

Példabeszédek 25:11- „Mint az aranyalma ezüsttányéron, olyan a helyén mondott szó.”

Szerintem cool. De most jön a lényeg, nehogy bárki is háttérbe szorítva érezze magát. Sőt. Az igazság/ok keresésére, megválaszolására, körbejárására megint egy jó tanács, egy fontos bölcsesség, mely a „szekér” kitört kerekét helyrebillentheti. Íme:

„Aki halat akar fogni, először ásson csatornát. Aki madarat akar fogni, ültessen először fát.”

Most megint két szemlétet alapján kezelhetjük e mondatot.
1: „Hú mit találtam! Elteszem, megőrzöm nagy kincs, amit kaptam. Már tudom is, hogy mire használjam!”

2: „Milyen érthetetlen zagyvaság ez? Ilyen értéktelen mondat értelmének a megfejtésével pocsékoljam az időm?” (Cocák, gyöngyök)

No, ki mit lát benne? Hogyan lehet közelebb jutni e bölcs gondolat segítségével az igazságokhoz, és ha úgy, vajon miért?