bortengri
2006.12.07
|
|
0 0
1385
|
Almasavbontás kontra borkősavkicsapatás. Előbbi okozza az erősebb savérzetet a szájban, ha nagyon magas a must, újbor savtartalma sztem érdemes kalkulálni vele, de mint ahogy korábban már említették ehhez több feltételnek kell teljesülnie, általában a pincébe lecipelt villanyradiátor segít(érdemes nyomonkövetni a folyamatot és kóstolni rendszeresen, nehogy meglepetés érjen). Végeredményként simának, szinte tejszerűnek hat a bor, van viszont olyan karakterű bor, amelyiknek ez nem feltétlenül áll jól. A borkősav kicsapatásnál néhány dologra ügyelni kell: a törvényben megengedett 3g/liter értéket nem érdemes megközelíteni se, mert könnyen elvénülhet tőle a bor, illetve figyeljünk arra, hogy kis hely legyen az esetleges CO2- és habképződésnek és számoljunk egy kevés kénszint csökkenéssel is.
Mésztűrő alanynak újabban leginkább a Georgikon 28-at szokták ajánlani. |
|