Cirfandlia Creative Commons License 2006.12.07 0 0 1383

Nem félek a tejsavtól; :) és valamennyire tisztában vagyok a keletkezésével, ill. a borban okozott hatásaival. (félreértetted a hsz-em; csak példálóztam, h. az is inkább az erjedés végén/után keletkezik)

Ha már almasavbontás; én fehérbort próbálok szűrni, de idén (is) a Chardonnay-nál próbáltam olyan feltételeket biztosítani, hogy legyen spontán almasavbomlás. Starterrel nem kisérleteztem több okból sem. No de a hosszú meleg ősz miatt teljesült az egyik legnehezebben biztosítható feltétel a megfeleő hőmérséket a pincében; még november végén is 16-17 fok volt ami, igaz nem optimális, de még elegendő lehetett. (Borász mesélte, h. Bockéknál 13 C-on vígan ment az almasav) A bort seprőn tartottam, néha felkevertem -> volt tápanyag a baciknak, hordó teletöltöttem, de nem kéneztem; a ph-t viszont nem mértem ami szintén egy fontos paramétere az MLFnek - ez nem tudom teljesült-e... (De úgy tűnt, igen :)) Mert az erjedés igen soká (~7 hét) egyre csendesebben zajlott, a végén pedig egész finom pötyögésbe ment át, "zavarosodó bortisztasággal" tompuló ízekkel -ami asszem az almasavbomlás jellemzői közé tartozik. Kénezni csak a múlt héten kéneztem, miután a pince is kezdett lehűlni, meg ez a finom pezsgés is abbamaradt. Lehet h. csak bebeszélem, de változott a savérzet is. Ma újra megkóstolom....

Előzmény: kisszszoros (1371)