vicinálisbarát Creative Commons License 2006.12.06 0 0 17307
A múlt szombaton kiváncsiságból útba ejtettem a szakértők által megszűntetésre javasolt Szilvásvárad-Putnok vonalat. A Népszab. nov. 27.-én közölt statisztikája alapján 2,1 utas veszi igénybe a vonalat vonatoként.
Enyhe, de felfős idő volt, nem éppen kiránduló idő. 14 utast számoltam meg induláskor.
Nagyvisnyón volt két le- és két felszálló. Ha a vonatban váltott menetjegyeket számoljuk, akkor stimmel a 2 utas/vonat, egyébként a valós utasszám igen távol esett a felmérés eredményétől. Nekézsenyben és Csokvaománynál leszállt 6 - 6 utas, köztük vásárlásból hazatárő családok. Túratársammal Sátáig utaztunk, nyomunk biztosan nem marad a helyi statisztikában, mert jegyünket 200km-rel odébb váltottuk.
Nem tartom valószínűnek, hogy éppen szombaton kapnának kedvet vonatozásra a helybeliek. (A közlekedési rend inkább a minkába járókhoz igazodik.)
Egyébként Putnokról, vagy Szilvásváradról, tehát a két végpontról autóbusszal csak átszállással, és úgy is csak napi egy-két járattal érhető el Sáta, ahová tartottunk.
Ha busszal pótolnák ezt a viszonylatot annak fogyasztása sem lenne kevesebb, vezetőre is szükség lenne, legfeljebb a jegyvizsgálót tudnák megspórolni. (A motorvonat megvan, a buszt el kellene venni valahonnan.)
Az "ütemes és integrált" új menetrendben, ha még jár majd egyáltalán ez a járat, a menetidő pl. Budapest (Aszód, Hatvan stb.) felől kb. 35 perccel növekedni fog. A közvetlen egri gyors 10 perccel korábban indul, Füzesabonyban 10 perccel többet áll, Egerben 22 perc az átszállás a korábbi 3 helyett.
Az "ütemes" menetrend népszerűsítésére szánt érvként elhintették, hogy "könnyebben megjegyezhetők" az azonos indulási időpontok a menetrendben. Nyilván nem ez volt a legfontosabb szempont, mert néhány szenilis utas miatt nem volt értelme felforgatni a korábbi rendszert. A 87.-es menetrendi mező mind a 6 járatánál "egységesen" 22 percre növelték az átszállás idejét. (Ennyi idő elég lesz az azonos indulási időpont memorizálására, talán még arra is elég lesz, hogy a VOLÁN reklámjain elgondolkozzanak.
Előzmény: KZsoci (17119)