Mirdad Creative Commons License 2006.12.06 0 0 4214

A Tao Te King erröl a lenyegröl ir szemleletesen.

"Azt tudom, hogy az azonosságban próbálja keresni a lényeget"

Nem, a Tao Te King (szerencsere) nem a különbözösegben, vagy azonossagban keresi a lenyeget! CSAK A LENYEGET. Nagy különbseg. Az, hogy mi a tulajdonsagok alapjan, külsö formai jegyek alapjan különbözönek velünk dolgokat, attol meg a lenyegükröl SEMMIT nem mondtunk el.  Amit az Exupery-idezet is mutat:

a szemmel lathatatlan lenyeg megfejtesehez tul kell hatolni a jelensegvilag

formai jegyein.

Leteznek különbözösegek, hasonlosagok, persze. De igazan csak a lenyegükben,

esszenciajukban különbözhetnek dolgok - azt pedig nem a külsö tulajdonsaguk dönti el.

Lsd. 10 cm magas bögre, vagy 20 cm magas kancso. Persze, különbözöek, de

csak tulajdonsagaikban. A Tao Te King szerint (immar 3-ad szor) ezek lenyege a hasznalhatosagukban rejlik, mert bennük üresseg van.

Az elesebb szemü olvaso itt eszreveheti, hogy ennek az üressegnek a megvalositasaval nyerheti el az ember is a lenyeget.  Ez vilagos keleti gondolat.

Tudom, hogy ez a celnelküli, önmagaert valo üresseg-gondolat nem szimpatikus Neked. Megvallom: nekem sem. Az ui. meg keves a megszabadulashoz, ujjaszületeshez, nevezze ki minek akarja. (Bar sokan biznak benne, hog ytöbborai meditaciooval sikerülni fog...)

Tudom, hogy az "üresseg szurt Neked szemet."   De a lenyeg erzekeltetese szempontjabol szep hasonlat.

A lathatot meg kell különböztetni a lathatatlantol, ami a lenyeg.   Üdv!

Előzmény: takarito (4210)