A Tao Te King erröl a lenyegröl ir szemleletesen.
"Azt tudom, hogy az azonosságban próbálja keresni a lényeget"
Nem, a Tao Te King (szerencsere) nem a különbözösegben, vagy azonossagban keresi a lenyeget! CSAK A LENYEGET. Nagy különbseg. Az, hogy mi a tulajdonsagok alapjan, külsö formai jegyek alapjan különbözönek velünk dolgokat, attol meg a lenyegükröl SEMMIT nem mondtunk el. Amit az Exupery-idezet is mutat:
a szemmel lathatatlan lenyeg megfejtesehez tul kell hatolni a jelensegvilag
formai jegyein.
Leteznek különbözösegek, hasonlosagok, persze. De igazan csak a lenyegükben,
esszenciajukban különbözhetnek dolgok - azt pedig nem a külsö tulajdonsaguk dönti el.
Lsd. 10 cm magas bögre, vagy 20 cm magas kancso. Persze, különbözöek, de
csak tulajdonsagaikban. A Tao Te King szerint (immar 3-ad szor) ezek lenyege a hasznalhatosagukban rejlik, mert bennük üresseg van.
Az elesebb szemü olvaso itt eszreveheti, hogy ennek az üressegnek a megvalositasaval nyerheti el az ember is a lenyeget. Ez vilagos keleti gondolat.
Tudom, hogy ez a celnelküli, önmagaert valo üresseg-gondolat nem szimpatikus Neked. Megvallom: nekem sem. Az ui. meg keves a megszabadulashoz, ujjaszületeshez, nevezze ki minek akarja. (Bar sokan biznak benne, hog ytöbborai meditaciooval sikerülni fog...)
Tudom, hogy az "üresseg szurt Neked szemet." De a lenyeg erzekeltetese szempontjabol szep hasonlat.
A lathatot meg kell különböztetni a lathatatlantol, ami a lenyeg. Üdv!