" az új menetrendben megjelent egy olyan kiírás hogy Budapest-Szolnok között egyesített bksz bérlettel lehet utazni."
Nem csak az új menetrend sajátossága ez. A BKSZ megjelenése óta lehet Szolnokra ilyen kedvezménnyel utazni. A lényege annyi, hogy Budapest területére nem "sima" BKV összvonalas bérletet vásárolsz, hanem ún. Budapesti Egyesített Bérletet, ami túl a BKV járművein érvényes a vonatokra, és elvileg a Volánbuszra is (csak BP-n belül). A BEB nem sokkal kerül többe mint a sima BKV bérlet, diákoknak pedig szinte alig pár ft a különbség úgyhogy megéri. Ehhez a bérlethez válthatsz a BKSZ állomásokra (Szolnok az!) kiegészítő jegyet, vagy BKSZ bérletet. Ez ugyanaz lesz mint a normál vasúti havijegy, vagy menetjegy azzal a különbséggel, hogy a Budapesti belterületéhez tartozó utolsó állomástól egészítik ki a fővárosi bérletedet. Tehát pl. A BP-Cegléd-Szolnok vonalon Szemereteleptől.
Tehát BP Nyugati-Szolnok távolság 100km. Bp Nyugati-Szemeretelep távolság 16km (Amire természetesen 20km-es jegyet kapsz) Nagyjából tehát egy 80km-es jegy áráért kapsz kiegészített jegyet a pénztárnál.
Elsősorban azoknak éri meg tehát, akik sűrűn járnak a fővárosba, és ott külön helyi bérletet kell váltaniuk mert a pályaudvarok messze vannak az uticéljuktól. Akik mondjuk a Nyugati mellett dolgoznak, tanulnak, azoknak nem jó, hiszen a helyi bérlet is külön pénzbe kerül.
"ha nyíregyházáig utazom, akkor igénybevehetem-e ezt a kedvezményt? mondjuk 2 jegy vásárlásával."
Nos az eredeti szándék szerint nem, de az általad írt kiskapu esetén (Szolnoki átszállással) elvileg igen. Ami miatt mégsem javaslom az az, hogy amennyire tudom a díjszabása úgy lett kialakítva, hogy ne nagyon érje meg így szórakozgatni vele. Számold ki, hogy mennyibe kerül egy "sima" jegy Nyíregyházáig, majd számold ki mennyibe kerül egy jegy Szolnoktól-Szemeretelepig, és Nyíregyházától Szolnokig, majd vesd össze a sima jegy árával. Nincs most nálam menetdíjtáblázat, de szerintem nem lesz olcsóbb :-)
"IC-nél nem láttam kiírva, annak nem érvényes a menetjegy részére ugyanez?"
IC, EC, EN és egyéb hasonló vonatokon nem használhatod ezt a kedvezményt!!!