Szia Fuly!
Infó: mindig érdekesnek tartom, amikor különféle protestánsok (tévesen) interpretálják a katolikus tanításokat és hitgyakorlatot, majd eme interpretációjukra mutatva kimutatják annak hibáit.
Ebben igazad van, de ez mindkét oldalra igaz. Emlékszem én, amikor kedves rónmkat olvtársam előadta azt,hogy ő hogyan képzeli el a protestantizmust, majd jól ízekre szedte a dolgot. Vagy Kálvin és Luther szerepével ugyanezt...
Szobrok és festmények dolgában csak annyit: a szobrok és festmények egyetlen keresztény irányzatban (incl. ortodoxok és katolikusok) sem "tárgyai" a kultusznak és liturgiának. "Részesei" lehetnek, amennyiben bizonyos mozzanatoknál a liturgiába bevonásra kerülnek. Ezekben az esetekben sem számít azonban a tárgy maga, hanem csak az általa megjelenített szimbólum.
Nem tom, én jártam Rómában a Szt. Péter székesegyházban, ott azért Péter bronzszobrának a lába öléggé kopott volt a hívek csókolgatásától. Meg lehetne még hozni képeket, szobrokat. Vagy a Padovai Szt Antal sírjára kihelyezett imacédulák. Ezek számomra azt mutatják, hogy a tárgynak nem kis jelentősége van, nem scupán egy szimbólum erejéig. Hasonlóképpen a másik topikon hosszabb ideje általam kérdezgetett ereklye-kultusz.
halihó