Galgadio Creative Commons License 2006.12.05 0 0 391

"Hogy miért nem gyújtunk gyertyát, annak pedig az a magyarázata, hogy a gyertyagyújtás  a hallottak lelkéért való cselekvés, lényegében olyan, mint az értük való imádkozás. Vagyis felesleges dolog. Hisszük ugyanis, hogy ha az ember meghalt, már semmi nem segít rajta. Ha hívő volt, nem is kell hogy segítsen, mert üdvözül, ha meg nem volt hívő, úgyis mindegy, mert elkárhozik. Nincs sermmiféle "purgatórium", ahol a holt lélek várakozik egy kicsit, mialatt az ittmaradottak  kiimádkozzák neki a mennyországba való bejutást. :)"

A magyarázatoddal lényegében egyetértek, de a gyertyagyújtás úgy is fölfogható, mint az elhunytakról való megemlékezés. Ez esetben már nem minősül a halottak lelkéért való imádkozás helyettesítésének, ergo nem sérti a protestáns hitelveket.

Én ilyen értelemben szoktam gyertyát gyújtani az ősök sírján.:-)

"ezen kívül a protestánsoknak nem ünnep a halottak napja, sőt általában nincs senkinek "napja", ahogy a katolkikusoknál a "nevesített" szenteknek, a "név nélküli" szenteknek (mindenszentek), sem a szentnek nem minősülő halottaknak. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne emlékeznénk meg a halottainkról, de ez nincs időhöz kötve. "

Most hirtelenjében nem tudom, hogy nálunk evangélikusoknál hivatalos egyházi ünnep e nov. 1-e, de azt hiszem, hogy igen.

A mi gyülekezetünkben ilyenkor délután istentiszteletet tartunk, régebben a kommunizmus alatt ez a templomban volt, újabban "kihelyezett" istentisztelet van a temetőben, a ravatalozónál.

(Nálunk a temető önkormányzati tulajdonban van, az előző rendszerben a komunista hatóságok nem biztos, hogy jó szemmel nézték volna, ha ott istentisztelet van).

Az ún. "szentek" kultuszának semmiféle bibliai alapja nincs, tehát joggal került törlésre a liturgiából.