Nem bírom ki, hogy ekkora tárgyi tévedést ne javítsak ki.
A MOL-nál sosem volt a földgáz-import monopóliuma, miután a magyarországi - monopol - földgáz-értékesítés a Panrusgázhoz tartozik és tartozott. Ez a cég volt részben a MOL tulajdona, s ezt az érdekeltséget adta el az EON-nak.
Korábban - talán még az átkosból eredeztethetően, pontosan nem tudom - szintén ilyen monopólium illette meg a Panrusgáz jogelődjét, amelyben a Gázprom volt a tulajdonos.
A MOL tehát nem értékesít földgázt, sem monopólium-szerűen, sem máshogy.
Százhalombattán amúgyis a finomító van, volt és lesz. Annak mi köze a földgázhoz?
Aki tehát Százhalombattán dolgozik a MOL-nál, nem gázzal, hanem kőolajjal foglalatoskodik. Nos, én nem vagyok nagyon kémikus, de úgy tudom, nem azonos a kettő.
A gázt - ahogyan helyesen mondják itten - a gázszolgáltatók juttatják el a lakossághoz, tehát akkor, amikor a magyar részről még a MOL (pontosabban: a MOL részvételével a Panrusgáz) volt a nagykereskedő, akkor sem volt beleszólása a gázszolgáltatók (kiskereskedők) életébe.
Most pedig pláne nincs.
Még egy kis megjegyzés: a gázárat 2006. augusztus óta fizetjük egy meghatározott áron, tehát 4. hónapja, s ez valamivel magasabb, mint a jelenlegi - ez év decemberig hatályos- egyes hosszú távú szerződések szerinti ár Nyugat-Európa egyes országaiban. Ezt az árat nekik - azaz az adott nyugati országoknak - januártól emeli a Gázprom, míg a mi esetünkben erre nem kerül sor, mi előbb - 4 hónappal - kezdtük fizetni ugyanazt az árat, amelyet nekik most állapítanak meg.
Ez az egyes országokkal kötött hosszú távú szerződések időbeli eltolódásából, aszinkronitásából adódik.
Ha valakinek van kérdése, kicsit még maradok, csak hogy pontosak legyenek az infók, amelyekből következtetéseket szeretnétek levonni :-)