Sziasztok!
Most jöttem haza 3 napos milánói városlátogató utamról. Én nagyon/túl alapos/lassú túrista vagyok, de Milánóra a 3 nap több, mint elég.
Néhány konkrét, aktuális információ a legfontosabb látnivalókról. Csak az olvassa el, akit érdekelnek a múzeumok, templomok stb. Akit nem, annak unalmas lesz.
Dóm. A homlokzat alsó része még mindig fel van állványozva. Érdemes körbejárni. teraszra hátul,kívülről lehet felmenni, lifttel 6 E. Szerencsémre jó idő volt, látszódtak a hófödte hegycsúcsok is, de ezzel együtt sem külölges a panoráma. Inkább a fentről jól látható szobrok tetszettek. Kétszer is voltam bent a dómban. Kora délután elég sötét volt, a kriptát és a kincstárt is bezárták sziesztára. Viszont körbe lehett menni a szentélykörüljárón. Délután 5 körül ki volt világítva, nyitva volt a kincstár, viszont a szentély mögötti rész le volt zárva mise miatt.
Scala. Sziesztára bezárnak. A nézőteret és a szinpadot csak egy keskeny üveglapon bekukucskálva lehet megnézni. A múzeum csak az operarajongóknak lehet érdekes, főleg a régebbi korszakokkal foglalkozik.
Múzeumok. Megszállott múzeum látogató vagyok, láttam minden nagy múzeumot. Mint az olasz képtárak mindegyike,a milánói képtárakban is szinte kizárólag olasz képek vannak, erős hangsúllyal a helyi mesterek alkotásain. De másutt ez nem zavaró, mert Rómában a képtárak az egyéb gyűjtemények kiegészítői, Firenzében és Velencében pedig a helyi mesterek a világ legnagyobbjai is, Milánóban ez nem így van. Az észak itáliai festők közül csak Lotto számít az első vonalba tartozónak, a többiek Luini, Lanino, Ferrari már nem, pedig jó képeket festettek. Ezzel együtt minden képtárban van néhány kiemelkedő mű.
A Pinacoteca Ambrosiana a legkisebb, Caravaggio és Leonardo egy-egy műve számít a legfontosabbnak. Az útikönyvek még 2 Leonardo művet említenek, de egy női arcképet már más alkotásának tartanak. A legérdekesebb számomra Raffaello kartonja, amelyet a Vatikánban lévő Athéni iskola freskóhoz készített. A freskó a tanítványok munkája,a karon raffaello saját kezű műve. Az egyik kisebb teremben egy tárlóban látható az a kesztyű, amit Napóleon waterlonál viselt.
A Brera a legfontosabb képtár, a leghíresebb képük Mantegna rövidülős Halott Krisztusa- ez van a belépőjegyen is- januárig Mantovában vendégszerepel. Az sok jó kép közt Raffaello, Caravggio egy-egy képe emelkedik ki. A Brera este 19.15-ig van nyitva. Az környéken sok étterem, kávézó.
A Poldi Pezzoli a legkevésbé ismert képtár, eredetileg magángyűjtemány volt. A falakon lévő fotók szerint az 1943-as bombázások előtt a falakat fborítás fedte a mennyezetet stukkó díszítés borította. ezek nagy része elpusztult, a képek szeerncsére megmaradtak.Nagy mesterek alkotásai közöttük viszonylag sok nem olasz mű. A földszinti részen április a Borromeo család gyűjteményéből állítanak ki 20 olyan művet, amit még sosem láthatott a nagyközönség, estefelé nagy a tömeg. A képek mellett, néhány híres festő levele is látható, Michelangelo 3 saját kezű írása is. Mindhárom valamilyen pénzügyi jellegű üggyel kapcsolatos. A múzeum a kiűllítűs ideje alatt ingyenes.
Castello Sforzesco Az első nagy udvaron építkezések folynak, nem lehet igazán látni semmit. A jobb oldali hátsó részben van a múzeum, a földszinti rész érdekes. Antik, ill középkori oszlopfők , szobrok stb. A Michelangelo Pieta a legutolsó termben van.
Egyelőre nnyi esetleg még folytatom a templomokkal.