Elnézést, ha hozzá merek szólni úgy, hogy már elég régen nem játszottam a játékkkal... Ennek (hogy nem nőnek a házak) sok oka lehet, de szerintem az első legvalószínűbb, hogy nincsenek szomszéd városaid (legalább egy). Én úgy tudom (de nálam okosabbak majd kijavítanak), hogy a város egy bizonyos létszámig (kb 10-15 ezerig) tud egyedül fejlődni, de hogy ezen túllépjen, ahhoz be kell indítani egy szomszéd települést is, és ekkor automatikusan belendül a létszám (és a házak nagysága). Kialakul egy automatikus ingázás a két város között, kölcsönösen segíthetik egymás fejlődését... Egymást váltogatva kell játszani velük, hogy az egymásra gyakorolt hatás érvényesüljön.
A másik ok lehet, hogy egy város először szétterülve szeret terjeszkedni, és csak utána felfelé... nem tudom, hogy a tiéd már beterítette az adott kockát? vagy van még sok felparcellázatlan terület?
Ha nem jönnek a betelepülők, akkor még megnézheted a térképen a víz- és légszennyezést. Ha a térkép nagy része piros (nagy a szennyezettség), az elveszi a kedvet a betelepüléstől, de az új üzletek /fejlettebb technikájú gyárak beindulásától is.
Mindenesetre egy biztos: csak abból, hogy elárultad, hogy egy tízezres lakosú városban metró van, ebből az egy dologból megmondom neked, hogy rengeteg felesleges dologra költesz - komolyan! Az alacsony kihasználtság igenis baj, hiszen felesleges kiadás, mínuszba mehet a büdzséd. Én 100 ezer fő alatt nem építenék metrót. Az első vasutat is csak 15-20 ezer fő fölött, és csak ha van szomszéd város, ahová át tudod vezetni (ekkor nekem mindig jól megugrott a kihasználtsága).