"Kedves jó liberális olvtársam Libera nos, Domine!
Szigorúan inter nos, vettem írásod, amiben közlöd, hogy unod az ismételgetett hazugságainkat. (Hogy miért használsz többes szám, második személyt, egyes szám helyett, azt borítsa jótékony homány. Miután szemlátomást te vagy a nagy igazság letéteményese, igazán szívesen venném, ha rámutatnál arra, hol hazudtam (nem tévedtem, hazudtam). A könnyű áttekinthetőség kedvéért pontokba szedtem állításaim, megkönnyítve így válaszod. Remélem sok cáfolatot fogok itt látni, és nem kell neked a Mea Culpa topikba elfáradnod, ami egy ilyen jól informált (száj)liberálisnak mégiscsak ciki, de biztos vagyok abban, hogy szükség esetén megteszed.
1. Az egykori rendszerváltó, (párt azaz az SZDSZ rendszeváltó párt volt) - talán nem?
2. antikommunista párt (Az SZDSZ antikommunista párt volt) -talán nem?
3. önként és dalolva (saját elhatározásából kötott koalát az MSZP-vel) - talán nem?
4. belefeküdt az állampárt jogutódjának nászágyába. (Koalíciót kötött az MSZP-vel, azaz az állampárt jogutódjával) - Talán nem kötött koalíciót? Avagy az MSZP nem jogutódja az MSZMP-nek?
5. Elvi alapon. (kötött koalíciót) - Talán nem?
6. Meg is kapta érte méltó jutalmát, elvesztette támogatóinak jelentős részét, - talán nem?
7. és jelenleg már csak azoknak segítségével tud egyensúlyozni a parlamenti küszöbön, - talán nem ott egyensúlyozik?
8. akikkel korábban kizárta a koalíciókötést. Talán mem zárta ki a koalíciókötést?
9. Elvi alapon. Nos, ebben tényleg nem vagyok biztos, hogy az SZDSZ bármit elvi alapon tenne.
Szájtátva várom szíves válaszod."
Kedves BaSand!
Az SZDSZ rendszerváltó párt. Nem múlt időben. Sokkal kevesebbet változott a rendszerváltás óta, mint az MSZP (javára) és a Fidesz [MPSZ] (kárára). Az MSZP demokratikusabb lett, mint az elődpártja volt, a Fidesz MPSZ pedig diktatórikusabb, mint az elődpártja (a Fiatal Demokraták Szövetsége) volt. És akkor még a Fidesz MPSZ teljes értékváltásáról ne is beszéljünk. Mindezt világosan szemlélteti a két nagy párt viszonya Thürmerhez, a kádáristaság lakmuszához.
A fentiekből következően az SZDSZ továbbra is antikommunista, kommunizmusellenes párt. Kabaréba illőnek tartom, ha egy jobboldali az MSZP-ellenességet nevezi "antikommunizmusnak". Vicces úgy "antikommunistának" lenni, ha az ember háta mögött Thürmer áll.
Az SZDSZ nem feküdt be sehová, hanem - nagyon helyesen - koalíciót kötött az MSZP-vel. Az, hogy az MSZP az MSZMP jogutódja, nem jelenti azt, hogy azonos vele. Ahogyan a Fidesz MPSZ-t sem helyes azonosítani jogelődjével, a liberális, baloldali, anarcho-alternatív, antiklerikális, rendszerváltó Fiatal Demokraták Szövetségével. Semmi közük egymáshoz tartalmilag, legfeljebb a személyek azonosak (részben, egyre kisebb részben).
Az SZDSZ nem "elvi alapon" kötött koalíciót - már harmadszor - az MSZP-vel, hanem a programok összeegyeztethetősége révén, hosszas koalíciós egyeztetések, esetenként viták, alkuk után.
Az SZDSZ népszerűsége nem csökkent, hanem nőtt, amikor koalícióra lépett 1994-ben a Horn Gyula vezette MSZP-vel. Tehát nem elvesztette, hanem növelte támogatóinak a számát. (A támogatóinak nagy részét a Tocsik-ügy után, "saját jogon" veszítette el.)
Az SZDSZ - és az MSZP is - önálló listával vett részt eddig minden parlamenti választáson. A Fidesz, a KDNP, az MDF nem. Ezt nem nevezném "egyensúlyozásnak", ellenkezőleg.
Az SZDSZ 1990 kivételével soha nem zárta ki a koalíciókötést az MSZP-vel. Ellenkezőleg. 1990-ben pedig nem kötött koalíciót senkivel, hiszen ellenzékben volt. Ellentétben a Fidesszel, amelyik párt kizárta a koalíciókötést Torgyánnal 1998-ban, és aztán összeborult vele a hatalom érdekében - szintén 1998-ban.
Az SZDSZ továbbra is képes koalíciót kötni - nem elvi, hanem gyakorlatias alapon - minden demokratikus párttal - persze a Fidesz MPSZ nem tartozik már a demokratikus pártok közé.
Becsukhatod a szádat. :)