igen az alapitók nagy része túl dogmatikus és baloldali liberális volt.
de még a pargmatikusabbak se (gyakorlatilag a mostani vezetés) akartak jobboldaliak lenni. ilyenre én egyáltalán nem emlékszem. Tölgyessy valóban ezt szerette volna, éppen ezért esélye se volt az SZDSZ-ben. egyébként Tölgyessy sorsa mutatja számomra, hogy annak az alternativának esélye se volt.
de itt sokkal mélyebb különbségről van szó, mint a liberalizmus, baloldalisát, jobboldaliság.
itt valami nagyon mély gondolkodásmódbeli különbségről, amit igazán meghatározni sem tudok. 89-ben nagyon fiatalon mindenféle befolyástól mentesesen lettem SZDSZ-es. egyszerűen ők voltak szimpatikusak, az ő nyelvezetüket értettem. a Fideszből már akkor Ungár meg Fodor volt a kedvencem. Kövérre, Orbánra, Áder semmilyen hatást nem tett rám...
nagyon örültem a Fidesz "szakadásának", mert akikkel szimpatizáltam a politikusok közül végre egy pártban voltak.
az SZDSZ és a MSZP politikusai egy részének értem a gondolkodásmódját, értem a szavait. a jobboldali politikusoknak az egész gondolkodásmódját nem értem.
nem mondom azt, hogy az egyik jobb vagy a másik rosszab, itt valami olyan nagy különbség van világszemléletben, melynek mibenlétét nem is igazán tudom meghatározni