WooDoo
2006.11.24
|
|
0 0
290
|
Átolvastam megint egy csomó jogszabályt, meg a regadótörvényt is. Nem tudom honnan vették a KF-nél hogy a mopedautókra is a személygépkocsikra vonatkozó szabályok érvényesek. Szerintem ott kavarodtak meg, hogy a motorkerékpárnak számító 4 kerekű könnyű járművet szgk-ként helyezik üzembe, de a motorkerékpárokra vonatkozó adót kell utánuk megfizetni. Arra is van lehetőség, hogy egy smkp-t nagymotornak vizsgáztassanak, ha a kialakítása (ülés, lábtartó, stb) lehetővé teszi, pl. vannak rendszámos 50 ccm-is Simsonok is.
Általános rendelkezések
1. § (1) E törvény rendelkezései alapján regisztrációs adót (a továbbiakban: adó) kell fizetni a Magyar Köztársaság területén (a továbbiakban: belföld) forgalomba helyezendő személygépkocsi és lakóautó (a továbbiakban: személygépkocsi), valamint motorkerékpár (a továbbiakban a személygépkocsi és a motorkerékpár együtt: gépjármű) után.
A segédmotoros kerékpár nem gépjármű a KRESZ szerint!!!
3. személygépkocsi: a Kereskedelmi Vámtarifának az adózás rendjéről szóló törvényben (a továbbiakban: Art.) szereplő időpont szerinti állapota alapján a 8703 vámtarifaszám alá tartozó jármű, ide nem értve a mentőautót és az e törvény szerinti motorkerékpárt;
10. motorkerékpár: a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (továbbiakban: KRESZ) alapján motorkerékpárnak vagy segédmotoros kerékpárnak minősülő gépjármű, valamint az a személygépkocsiként forgalomba helyezett négykerekű gépjármű, amelynek saját tömege, valamint motorteljesítménye a KRESZ alapján motorkerékpárnak minősülő négykerekű gépjármű ismérveinek felel meg;
Adókötelezettség
3. § (1) Adókötelezettséget keletkeztet a gépjármű forgalomba helyezése.
(2) Adókötelezettséget keletkeztet továbbá
a) a gépjármű importálása,
b) a gépjármű Közösségen belüli beszerzése,
c) a gépjármű átalakítása,
feltéve, hogy annak közvetlen következményeként a gépjárművet forgalomba helyezik.
2. Az adó összege motorkerékpárok esetén
Adókategória
A motorkerékpár műszaki tulajdonságai
Adótétel
1.
80 cm3-ig
20 000 Ft/db
2.
81-125 cm3-ig
95 000 Ft/db
3.
126-500 cm3-ig
135 000 Ft/db
Nekem ebből az derül ki, hogy a segédmotoros kerékpárra nem kell regadót fizetni, csak abban az esetben, ha "nagymotorként" vagy személygépkocsiként akarják forgalomba helyezni. Ha nincs igazam, és minden külföldön vásárolt segédmotort (robogót) üzembe kellene helyezni itthon, és be kellene fizetni min. 20e Ft regadót utánuk, az egy komoly összeg lenne, a több 10e behozott robogó után. Nem hiszem, hogy a költségvetés szó nélkül hagyná ezt, ha így lenne. |
Előzmény: herchee (289)
|
|