Összetett a kérdés, elsősorban azért, mert ez egy társadalmi probléma is. Ahogy Okos Mikulás írta, ezt egy nyugati országban egyszerűen meg tudnák oldani, viszont nálunk jelenleg szinte lehetetlen. A dolog ott kezdődik, hogy ilyen járgányokat nagyrészt eleve a jómódú, komoly összeköttetésekkel rendelkező emberek használnak. Itt tehát kapásból ki van lőve a bírság, és a polgári per. Az első azért, mert reálisan úgysem lehet akkora büntetési tételt megállapítani ami a quad -osnak komoly visszatartó erőt jelentene, a második pedig mert apuci vagy az ismerősök úgyis elsimítják a dolgot.
( Biztosan akadnak persze kisebb pénzű quad -osok is, de szerintem ők - éppen az anyagiak folytán - meg is gondolják mikor hol randalírozzanak. )
Egy megoldási mód lenne szerintem, és ezt a véleményemet már régebben leírtam a "Fékezzük meg az ámokfutó autósokat" topicban is: minnél több olyan helyet kellene létesíteni, ahol legálisan lehet ezekkel a járművekkel "közlekedni". Pl. mióta több versenypálya is van az országban, és ott egyre több nyílt nap szerveződik ahol bizonyos anyagi ellenszolgáltatás fejében bárki szabadon őrülködhet motorral, nagyon sok motoros inkább ott nyomul, nem pedig a közutakon. Ez azt hiszem jó a motorosoknak és a nemmotorosoknak is. Ugyanilyen lehetőségeket kellene teremteni a quad -osok részére is. Nem mondom, hogy ezzel teljesen megszabadulnánk az embereket és a természeti értékeket semmibe vevő randalírozóktól, de talán a számuk az elviselhető szintre csökkenne.
A quad -osoknak annyiban adok igazat, hogy manapság már igen nehéz olyan erdei utat találni, ami ne behajtani tilos táblával és sorompóval kezdődni. Sőt. Nemrég itt Eger környékén megálltam egy helyen, egy földúton felsétáltam egy nagyobb dombra, és mivel szép volt a kilátás, nézelődtem. Egyszercsak megállt mellettem egy terepjáró, és odaszólt hogy mi a fütyit keresek én ott, ez magánterület. Tábla meg sehol. Szóval mióta adnak el erdőt-mezőt-rétet-tavat nyakló nélkül, nem lehet túl könnyű legális helyet találni quad -ozáshoz.
Jozs