Ja és még valami. Szerintem soha nem a quad vagy a crossmoci okozza a kárt, hanem az azt használó ember! Azzal, hogy beviszi azt az erdőbe.
De még itt is vannak fokozatok. Mert oké, még ha nem is tetszik, de elfogadom időnként szembetalálkozom egy motorral az erdőben. Marha zajos, de végülis gyorsan elmegy. Ha útmutatást kér tőlem, még abban is segítek, ha látom, hogy nem egy állat.
Van kvados és CM-es, aki ha minket meglát az erdőben, teljesen normálisan viselkedik. De van olyan, aki mintha megőrülne, és mellénk érve húzza a legnagyobb gázokat. Na ezeknél szokott nálam előjönni az a kellemetlen gyilkolási vágy!
Ha gyalog vagy bringával vagyok, akkor még valamennyire tudom a dolgot koordinálni. Ám ha lóháton, az már veszélyes is lehet, ugyanis a lónál van olyan, hogy bekattan, és akkor lehetsz te akár maga Old Shutterhand is, nem fogsz tudni vele mit kezdeni. Egy ilyen bevadulás legjobb esetben azzal végződik, hogy egy jót vágtáztál, legrosszabb esetben halállal.
Ha a motoros vezető nem húzott volna akkora nagy gázt és nem rémisztette volna halálra a lovat, akkor egy emberi élettel több lenne. Ja, hogy ez nem számít? Bocsi! De akkor miért írnak itt olyanokat egyesek, hogy "és akkor vissza lehetne követni, hogy ki írta azt, hogy a quadosokat irtani kéne". Remélem nem valami übermenschként tekintetek magatokra. Remélem más életét is megőrizendőnek tartjátok.
Kérlek titeket, hogy legalább ti, akik ezt a fórumot olvassátok, a jövőben jobban figyeljetek oda minden szemben jövő emberi lényre, mert már láttam miattatok eséseket lóról (és sérüléseket) és láttam "majdnem ütközéseket". Hogy miért kell nektek vigyázni? A válasz nagyon egyszerű. Mert ti olyan járművel vagytok, ami ezerszer erősebb egy sima embernél, lovasnál, bringásnál, hozzátok képest mi hihetetlenül sérülékenyek vagyunk. Légyszi ezt a nézetet terjesszétek a köreitekben is, mert ez így nem járja, hogy rettegnem kell, ahogy felhangzik az erdőben a motorok hangja!
Egyébként meg szerintem a legnagyobb kárt az erdőben az erdészeti járművek okozzák - legalábbis saját tapasztalatom alapján. Csak az elfogadott és törvényes, és a törvény mély zsákjában még sokminden más is belefér, úgyse veszik észre. Túrázás szempontjából ők keserítik meg a legjobban az életünket, mert szétdúlják az utakat, erdőket, fél hegyeket tarolnak le, semmi se szent.
Viszont az életünket a legjobban - eddigi tapasztalataim szerint - a kvadosok és CM-esek veszélyeztetik.
Ja meg a vadászok, akik közt akadnak olyanok, akik nyíltan megfenyegetik az embert, hogy ha nem húz el arra amerről jött, akkor esetleg egy kósza golyó...(konkrétan megtörtént már lovaglás közben)
Ez az a fajta viselkedés, amit nem lenne szabad megengedniük maguknak!