Egy hír az indexről:
Szíria-Irak-Irán közös találkozó.
http://index.hu/politika/kulfold/rysyr1997/
Lehet, hogy túl nagy jelentőségűnek tartom a dolgot, de szerintem a találkozó elég durvi változásokat jelez.
1. Hogy kezd ténylegesen körvonalazódni a "shia blokk" amelynek Irak (legalábbis a shia vezetésű Irak) a része lesz.
2. ez viszont egyértelmű jele, hogy az iraki kormány immár kezd független politikát folytatni az USA-tól, akinek nyilvánvalóan nem érdeke egy Irán vezette shia blokk létrejötte.
3. A találkozó és az együttműködés ténye tehát jelentheti, hogy az USA nem képes kontrollálni az iraki vezetést... de szerintem sokkal inkább azt jelzi az elkövetkező változásokat az USA-közel-kelet politikájában. Azaz kezd felkészülni mindenki arra, hogy a nyugati jelenlét csökkeni fog a térségben, így az iraki elit új pozíciókat keres. (amit az USA jobb híján enged is)
4. Csakhogy ez megint érdekes helyzetet teremt.
Ugyanis a shia blokkal szemben pedig egy szunni blokk kezd körvonalazódni. SzaudiArábia, Egyiptom, stb... akik az USA szövetségesei. Éppen ezért viszont a szunnik pozicióinak garantálása Irakban egyre inkább érdeke az USA-nak is... ez viszont azért furi, merthogy jelenleg Irakban éppen a szunni ellenálás az USA legfőbb ellensége. (nem kevéssé a különböző fundi al-Keidás csoportok). Ergo előálhat az a faramuci helyzet, hogy az USA Irakban (újra) elkezdheti támogatni a szunni fundikat... vagy nem kevésbé faramuci helyzetként az Irán egyre szorosabb szövetségesévé váló iraki vezetést.
5. Vagy, ha a demokrata bal irányvonala kerül túlsúlyba, akkor akár jelentheti egy új, USA nélküli közel-keleti helyzet kialakulását is. (Ami rövid távon igen nagy felforduláshoz vezetne.... értem ezalatt, hogy az Irán vezette blokk egyértelműen pozícióba kerülne, a nyugat által fenntartott szunni rezsimek helyzete pedig igencsak megrendülne)