alto Creative Commons License 2006.11.21 0 0 451

Meglehetősen elkerülte a figyelmed (nem csak a tiéd) az "általában" szó, amit nem véletlenül írtam.

Igen, valójában nem való a motoros jármű az erdőbe. Más az, ha a helikopter mentést végez a szakadéknál, ha az erdőgazdálkodás használja a maga gépeit, ha egy turistaház ellátását autóval oldják meg.

Ezek szükséges dolgok, amiket annak ellenére el kell végezni, hogy motoros eszközzel végzik őket.

De ez a maximum, ami elfogadható. Az, hogy Gipsz Jakab pusztán szórakozásból, mert neki olyanja van, hogy quaddal akar "tombolni" bemenjen az erdőbe és bömböltesse a gépét, az nem fogadható el. Mert SEMMI SZÜKSÉG RÁ, nincs valós szükségleten alapuló oka. Az nem ok, hogy én ezt szeretem, én most éppen quadozom, mert ez olyan jó, és nem érdekel sem a többi kiránduló, sem maga az a környezet, ahol csinálom.

Ugyanez vonatkozik persze a terepjárós vadászra és a crossmotorosra is. Neki sincs ott semmi keresnivalója. A vadász menjen gyalog, de előtte olvasson Széchenyi Zsigmondot és akkor megtudhatja, mi különbözteti meg a vadászt a vad gyilkosától. A crossmotoros pedig menjen a kijelölt crosspályára és ott gyakoroljon.

És hagyják az erdőket azoknak, akik valamiféle agybaj miatt szeretik a csendet, a nyugalmat és nem igazán értik, minek kell őrülten és nagy zajt csapva rohangálni négy(két)kerekű masinákkal az erdőben, mikor erre találták ki az aszfaltutakat.

Azzal meg ne haragudj, ne gyere, hogy mennyi szemetet szednek össze terepjárós klubok. Egyrészt ez nem megoldás az erdők elszemetesedésére, hanem egy propagandafogás, marketing a nem túl rózsás imázs javítására. Másrészt meg inkább elviselem a bokor alatt csendben lapuló sörösüveget, mint az erdei utakon ziháló terepjárók bűzét.

Előzmény: elf (165)