Semmi bűn, természetesen kompatibilis, lehet Leica obikat Zorkijon és FED-en használni, meg Contax obikat Kieven. Tapasztalatom azért nincs, mert nem vettem eddig mást, mint nem drága szovjet obikat ezekre a gépeimre.
Tapasztalata Petpapa topiktársnak van.
Én nosztalgiából 4 hónapja kezdtem el távmérősökkel foglalkozni, ezért az én gyakorlatom nem mérvadó. Van EOS 20D és EOS 33 vázam kevés Canon, Sigma, sok M42 obival emulátoros adapterekkel. A Zeniteket nem is emlitem, vannak.
Célom az volt, hogy rövid idő alatt olcsón egy jó kis készletet bespájzoljak. Főleg nem drága és működőképes darabokból.
Legutóbb szeptemberben tudtam kicsit utazni, akkor EOS 20D és távmérősök, sőt KIEV 60 TTL is volt nálam.
Azóta mindig a beszerzett technikát próbálgattam, ezért 1 filmet 3 vázban, egy filmet 9 obival, stb. exponáltam és utána értékeltem.
Az itteni távmérős fórum lakói nemrég bemutatkoztak. Sok fiatal számitástechnikus van közöttük, jellemző lakhely Moszkva, MInszk, Tomszk, Donyeck, Izrael, stb. Vannak, akik nem tudnak drága digi technikát venni, azért, mások meg visszatérnek a digiről a távmérősre.
Ezért ha majd Budapesten dolgozom (hamarosan), akkor alakul ki, hogy mennyit fényképezek. De pl. egy Zorki-4k + tubusos I-50 obi olyan kompakt, hogy lehet állandóan a táskában hordani. Ha elvész, a kár minimális. Én Szverdlovszk-4 fénymérőt használok, van 3 db, mind kiváló.
Az árakról: tegnap mindenáron rám akartak tukmálni egy FED 5V gépet, gyári újonnan, dobozában, 3000 Ft-ért. Egy bumfordi, de korrekt gép jó obival (I-61LD), csak van már.
A Canon EF-S 17-85 obi napellenzőjét kb. 8000 Ft-ért vettem, ez 3 távmérős gép és objektiv ára.