Most úgy jártam, mint Mindenszentek, a "Nincsen rózsa tövis nélkül" példával. Ő is neked akart segíteni, a jobb megértésed okán, és ennek ellenére úgy fogalmaztál, hogy igaz, a többi virágon nincs tövis, de a többi virág is, virág. Csakhogy ő nem azt mondta, hogy azért, mert a rózsán van tövis, akkor a többi virág nem virág. Nem botanikai kiselőadást tartott, hanem egy közmondással próbált segíteni. Én sem azt próbáltam neked bizonyítani, hogy a virág úgy hibás, hogy nem a rendeltetésének megfelelő, ha szépsége mellé büdös. hiszen ererdetileg ultraviola tartományban volnának színei is, mert a rovarok ebben látnak jobban. Csakis szubjektíven, ami számunkra kellemes és kellemetlen tulajdonsága, együtt, ahogy van, szép és büdös, mint a rózsa és a tövise. A rózsa sem tökéletlen, mert tövise van, hanem illata és szépsége számunkra kellemes, míg tövise kellemetlen tud lenni. Persze, hogy csak a számunkra, hiba, hogy a rózsának tövise van és a virág büdös.
Azt mondjuk, milyen jó volna, ha a rózsa tövis nélkül volna és a szép virágnak kellemes illata volna. De ez erősen szubjektív, attól még nagyon jól tudjuk, hogy a saját életterükben így a lehető legtökéletesebbek.
Az alapgondolat az volna, hogy egyik sincs a másik nélkül, mint ahogy boldogság sincs szenvedés nélkül, és öröm sem bánat nélkül. Ahhoz, hogy értékelni tudjuk a boldogságot és az örömet, át kell élnünk a szenvedést, és a bánatot is.