A következő tapasztalatokat gyűjtöttem be a témában:
Objektivbe belepiszkálás, végtelen jusztirozás, blende lamellák tisztitása vagy hibájuk elháritása 3000 Ft, megegyezően az itteni (szerencsére még meglévő) szerviz az ilyen régi technikára, és Kalocsai úr teljesen megegyezően. A munkák: Vega 120 mm (psix) obi jusztirozása, Sonnar 135 M42 obi beragadt lamellák tisztitása, Helios-103 (Kiev távmérős) obi elszabadult blende lamella helyretétele. Azóta a jusztirozást magam végzem.
Kiev-4a (1961, Soóséknál vett és kiváló állapotú) távmérős gépben zárjavitás, textil szalagok cseréje, 5000 Ft.
Kiev-II (1952, velem egyidős) távmérős gépben zár javitás, textil szalag csere, hogy amig élek, kitartson, 6000 Ft.
Zorkij-3 (1954) zárredőny csere, 7000 Ft-os ajánlat. A gép kiváló állapotú, kb. 10-szer értékesebb, mint egy Zorkij-4, mégis gondolkozom a dolgon. Ma veszek eredeti zár anyagot (7x11 cm fekete textil darab) kb. 400 Ft-ért, aztán majd meglátjuk.
A Zorkij-4 és 4K gépek ára kb. 1500-2000 Ft, (obi nélkül értem) ezért érdemes venni pár darabot és kiválasztani azt, amelyiket nem kell javitani.
Az is szokásos, hogy bontásra vesznek gépet kb. 1000 Ft körüli áron amelyikben a zár jó, és átteszik a redőnyt. Pl. néhány Zenit redőnye azonos a Zorkij-4-el. Ezt az utat járja egy számitástechnikus kolléga Donyeckben (persze Bp.ről macerás oda küldeni) , aki 20 dollárért cserél zárat. Ő az itteni, egyébként kiváló és pergő távmérős fórum egyik vezérszónoka, javitásügyekben és vásárlási tanácsokban. "Továris Mihelszon" álnéven olvasható itt:
http://rangefinder.ru/club/
Ez a fórum tele van a legjobb tapasztalatokkal és tanácsokkal. Van pl. technika értékelésük:
http://rangefinder.ru/oboz/
Visszatérve a Zorkij-4 zárra, először gondos tisztitás és kenés szükséges, valamint a rugók beállitása. Az elhasznált szövet cseréje egy komolyabb feladat. Én még nem tettem re arról, hogy később magam megpróbálom, ezért begyűjtöttem mindhárom szakkönyvet a témában: Majzenberg, Jakovlev és Visnyevszkij.