KÖNYV
Szél és írás
Varga Csabával már kétszer találkoztam, mielõtt személyesen is megcsodálhattam bajuszát és ízes magyar beszédét (mert találkozás az is, ha egy mûalkotás lelkünk mélyéig megragad). Talán húsz év is eltelt azóta, hogy az Uránia moziban a nagyfilm elõtt levetítették Varga Csaba Szél címû mûvét. Olyan hatással volt rám, hogy a fõmûsort meg sem néztem, kijöttem Mátyásföldre, és csak üldögéltem a templom körüli platánok alatt.
A második szellemi találkozás éve 2001 ., a Jel Jel Jel címû könyvének megjelenése idején. Az õsi írás könyve több szempontból lép elõre a Jel Jel Jel-hez képest: bemutatja az újabb gyûjtések, bizonyítékok anyagát, õsi írásunk 30 ezer éves életkorát még 10 ezer évvel megtoldja, felvállalja a tanítás, a feladatok készítésének gyakorlati és nehéz munkáját, és õseink számrovásáról is meglepõ felfedezést közöl.
Bizonyára feltûnt önöknek, hogy Varga Csaba könyvével kapcsolatban eddig egyszer sem használtam a rovásírás szót, pedig errõl van szó. Szerinte a rovásírás kifejezésnél nem maga az írás, hanem az írás módja és eszköze került elõtérbe, ezért a szkíta-hun-székely-magyar írás vagy a Kárpát-medencei ABC kifejezéseket használja. Valóban pontosabb így, de hosszabb. A rovásírás kifejezés már teljesen átment a köztudatba, hála Forrai Sándor és követõi felvilágosító munkájának, az emberek tudják, hogy õseink latin betûs írást évezredekkel megelõzõ kulturális hagyatékáról van szó. Kiszely István pedig az õsmagyar írás kifejezést javasolja.
Végül, ami nagyon fontos: Varga Csaba mindkét könyvében jelen van, de ebben a másodikban még elmélyültebben, õseink tisztelete. A 30-40-50 ezer évvel ezelõtt élt Kárpát-medencei atyáink és anyáink nem az atombombát, hanem az írást találták fel számunkra. Az õ útjukat kell járnunk.
Friedrich Klára
Varga Csaba: Az õsi írás könyve
- Frig Kiadó