Szia, ne haragudj, most vettem csak észre reagálásod. Érdekes a felvetés. Engem is érdekel, vajon a korábban forgalomban lévő lila rózsafajtát milyen úton érték el. Keresztezéssel vagy már 30 éve bizirgálják a rózsák génjeit? Próbáltam utánanézni, eddig sikertelenül. Viszont találtam egy kevésbé érthető dolgot az idézett szövegben:
"Bebizonyosodott ugyanis, hogy a rózsa sziromleveleinek savas pH-ja nem kedvez a kék antocián megjelenésének. Jelenleg olyan géneket keresnek, melyekkel a sziromlevél pH-ja savas irányba tolható el."
Én még ott tartok, hogy a savas pH kedvez a virágok kék színűvé válásához. Pl a hortenzia, írisz stb. esetében is a talaj kémhatása szabályozza a színváltozatot. Minél savasabb, annál kékebb a virág.
Fentebb azt írja a szerző, a rózsa sziromlevelének savas kémhatása nem kedvez a kék létrejöttének, ugyanakkor a cél a a kék szín eléréséhez a szirom savas ph-jának savas irányba való eltolása.
Valószínűleg a sziromlevél kémhatása nem elég savas, ahhoz h megjelenjen a kék antocián, ezért kell még savasabb irányba eltolni. Talán elírás, de az is lehet, h én értem félre.