Ellenzékből könnyű programot írni... De legalább ezek szerint akkor már van! Ez igen nagy örömmel tölt el.
A határontúli magyarságba ne nagyon menjünk bele, de szerintem az nem a szolidaritásról szól(t), legalábbis nem ebben az értelemben. Nem egy papírtól lesz valaki magyar, hanem a közös identitástudattól. Azt pedig nem kell senkinek bizonygatni. Alapban semmi konfliktus nincs az egyszerű román és magyar ember között, csak ezek a drága emberek, akik csak az ő érdekeiket nézik, és véletlenül sem szavazatnak akarják őket megszerezni, azok csinálják a konfliktust.
A Fidesz csak azt mondja, hogy kérem szépen, ezt nem lehet csinálni, micsoda szörnyű megszorító program az MSZP programja. A másik oldalon meg számon kéri, hogy miért nem lesz euró már holnap. Ezek elég kétfenekű nyilatkozatok, nem gondolod?
A Fidesz többek között azért sem lesz szimpatikus nekem, mert azt, amit ők csináltak itt az elmúlt egy-két hónapban, az szerintem gusztustalan volt. Kezdve az ultimátummal, amit a kormányfőnek adtak, a sorozatos tüntetéseken át, okt. 23-áig, az egész. Nem lehet ilyen eszközökkel megdönteni egy legitim kormányt.
A késelés a békés tüntetés része?
A társadalmi különbségek ijesztően nagyok, nem mondom, hogy nem. Akkor, mikor már tényleg ilyen méretű, akkor nem lehet máról-holnapra változtatni és összecsukniazt a bizonyos ollót. Segélyekből nem lehet megélni, az tény. Viszont az is, hogy akinek tényleg szüksége lenne rá, az fel sem veszi mindig, mert szégyelli, akik pedig feketén dolgoznak (nem olyan kis pénzért) azok pedig szinte már-már büszkeséggel mennek a segélyért, noha egyátalán nincs rá szükségük. Ilyen és egyéb adócsalásokon rengeteg pénz folyik ki az államkasszából.
Nyilván a választást meg kellett nyerni ahhoz, hogy ezt a programot meg lehessen csinálni. Nem mondom, hogy tökéletes program, hiszen semmi sem az, elég messze van a tökéletességtől, de még így is inkáb ez, mint amit a Fidesz képvisel most. Egy vezetéscsere ráférne a pártra, az új arcok talán új irányt mutathatnának a jobboldalnak. És követhető lenne a békésen élni akaró emberek szemében is...