Taxus Creative Commons License 2006.11.14 0 0 2561

Szia,

megpróbálok válaszolni, de nem vagyok nagy citrom szakértő, remélem más javítja, ha hülyeség.

1. hőmérséklet. kb +5 +20 fok között. Minél melegebb annál több fény kell, a legjobb lenne +10 +12 fok között télen. 20 fok körül már túl meleg, ekkor lepotyogtaja a leveleit télen, de tavasszal kihajt. Melegben a párásítás, spriccelés némileg segít. Én +15 +17 fok között tartom ezt jól bírja, bár sok levelet veszít télen, de ez elkerülhetelen. Nyáron szabadföldi hőmérséklet, már a nagy kánikulában szenved.

2. A locsolásból ne csinál nagy ügyet, sosem mérem a víz hőmérsékletét, azzal locsolom, ami a csapból folyik, vagy esővízzel. Viszont ha túl hideg a víz akkor jobb melegíteni egy kicsit, vagy inkább kitenni egy fél napra a szobába. Pl. 20 fokos szobában 8 fokos víz káros, de ha fél napot áll, akkor kb. átveszi a szoba hőmérsékletét. A gyakoriságot nem tudom, úgy érzéssel locsolom, télen ritkábban, nyáron rendszeresen, szinte naponta, ekkor gyorsan kiszárad. Télen ha látom, hogy száraz a földje, 15 fokban úgy hetente kb.

3. Ásvány víz ISTEN MENTS! A sima klóros csapvíz is sokkal jobb. A citrom a lágy vizeket szereti, azaz kevés legyen benne a kálcium, ásványi só, az ásványvíz meg kifejezetten tele van vele, kemény víz, sokat árthat neki, előbb a levelei sárgulnak el, majd elpusztul. Ha a csapvizet kiteszed fél napra, akkor elmegy belőle a klór, azonkívül, hogy felmelegszik. Azonban a csapvíz is kemény, legjobb lenne az esővíz. De kibírja csapvízzel, esetleg forrald fel a csapvizet, ettől lágyabb lesz, a klór is elmegy és ha kihül, ezzel locsold.

4. Most ne tápoldatozd, csak tavasszal. Én sima általános tápot adok neki, (pl. Wuxal, Vitaflora) de olyat, amiben sok a vas, kifejezetten vasigényes, néha vas levéltrágyával meglocsolom. Ha nagyon kedvezni akarsz neki, lehet kapni kifejezetten citrus tápot a nagyobb boltokban.

5. Most hogy hazavitted megrázkódtatás érte, előzőleg egy melegházban nevelkedett, a szállítások, más környezet megviseli, ezért lepotyoghat a termés és a virág is, leveléből is veszíthet, de reméljük hamar megszokja a helyét és új virágot hoz. Nyáron ha tudod tedd ki a kertbe teraszra, igényli a friss levegőt, napot. Én április elejétől okt. végéig kint tartom, idén sajnos kicsit későn hoztam be és megcsípte a fagy, most hullanak a levelek derekasan, de majd kinövi, hoz újat.

Előzmény: hansi1982 (2560)