Ali Ttaik-al-Rep Creative Commons License 2006.11.13 0 0 16876
"Az említetted helyen nem vagyok túlzottan ismerős, de így első blikkre el tudok képzelni valami olyan járatszervezést, ahol értelmes végpontok, pl. Ózd és Kazincbarcika között tekereg egy busz, de közben érinti a vasút végét (Szilvásvárad). Igy elég sokfele el lehetne jutni. De persze meg kellene tartani a közvetlen Kazincbarcika--Eger buszokat."

Fel sem merült a megszűntetésük, mert csak új vasúti fejlesztéssel lehetne kiváltani, olyan állat meg ugye nincs is. A kombijáratok (Ózd-Szvárad--Kbarcika) utasigényekkel való összehangolása járhat nem kevés nehézséggel, ezért hoztam példának itt a "taxibuszt", aminek kötetlenebbnek kellene lennie, mint a mai buszjáratoknak -- egyrészt, hogy gazdaságos legyen, másrészt, de nem másodsorban, hogy az utasoknak jó legyen. A Volános szemlélet ilyen helyeken már túl merev a féloldalas megjegyzésmezők ellenére. Itt már olyan szinten merül fel a dolog, hogy egyik nap elég egy Ford mikrobusznak egyszer fordulnia és közben két települést is kiszolgált, másnap meg csak a felsővégről kétszer kell fordulnia. De ugyanakkor lehet, hogy két faluval arrébb aznap nem is kell bemenni, mert éppen tüdőgyulával fekszik a teljes piacoló népesség...

A Kazincbarcika--Eger(--Bp.) járatok "gerincvonali" szerepet látnak el, mivel a vasút nem azon a nyovonalon fekszik, amelyre most utasigény van. Az ezen a nyomvonalon fekvő települések helyzete nem igazán változik. A "taxibusz" (minibusz) a vasúti szolgáltatásból kieső és Volán által is gyéren kiszolgált településekre jelenthet megoldást. Tehát nem csak a vasút, de a napi 2-3 Volánbusz helyett is, vagy azt kiegészítve.

Minden "halállistás" mellékvonalat egyedileg kellene megviszgálni, de ahogy T.úr a különböző nickneveken előadta, sima mennyiségi szemlélet uralkodik most is, meg tervteljesítés. Ahogy Hofi viccében a 14 malac, úgy teljesítendő a 28 bezárás. Azt a négy malacot, ami csak a jelentésben létezik, ehetjük meg; azt a "megtakarítást", amit a bezárás hoz, oszthatjuk el más célra.

Ahogy írtam is már egyszer:
A mellékvonalak felszámolását az irodaházban kell kezdeni.
(gyk. telefonokról, meg az alátámasztásul szolgáló íróasztalokról, valamint a mögöttük elfekvő bérköltség-előállító humanoidról van szó...)

/a/
Előzmény: vrobee (16781)