"Az említetted helyen nem vagyok túlzottan ismerős, de így első blikkre el tudok képzelni valami olyan járatszervezést, ahol értelmes végpontok, pl. Ózd és Kazincbarcika között tekereg egy busz, de közben érinti a vasút végét (Szilvásvárad). Igy elég sokfele el lehetne jutni. De persze meg kellene tartani a közvetlen Kazincbarcika--Eger buszokat."Fel sem merült a megszűntetésük, mert csak új vasúti fejlesztéssel lehetne kiváltani, olyan állat meg ugye nincs is. A kombijáratok (Ózd-Szvárad--Kbarcika) utasigényekkel való összehangolása járhat nem kevés nehézséggel, ezért hoztam példának itt a "taxibuszt", aminek kötetlenebbnek kellene lennie, mint a mai buszjáratoknak -- egyrészt, hogy gazdaságos legyen, másrészt, de nem másodsorban, hogy az utasoknak jó legyen. A Volános szemlélet ilyen helyeken már túl merev a féloldalas megjegyzésmezők ellenére. Itt már olyan szinten merül fel a dolog, hogy egyik nap elég egy Ford mikrobusznak egyszer fordulnia és közben két települést is kiszolgált, másnap meg csak a felsővégről kétszer kell fordulnia. De ugyanakkor lehet, hogy két faluval arrébb aznap nem is kell bemenni, mert éppen tüdőgyulával fekszik a teljes piacoló népesség...
A Kazincbarcika--Eger(--Bp.) járatok "gerincvonali" szerepet látnak el, mivel a vasút nem azon a nyovonalon fekszik, amelyre most utasigény van. Az ezen a nyomvonalon fekvő települések helyzete nem igazán változik. A "taxibusz" (minibusz) a vasúti szolgáltatásból kieső és Volán által is gyéren kiszolgált településekre jelenthet megoldást. Tehát nem csak a vasút, de a napi 2-3 Volánbusz helyett is, vagy azt kiegészítve.
Minden "halállistás" mellékvonalat egyedileg kellene megviszgálni, de ahogy T.úr a különböző nickneveken előadta, sima mennyiségi szemlélet uralkodik most is, meg tervteljesítés. Ahogy Hofi viccében a 14 malac, úgy teljesítendő a 28 bezárás. Azt a négy malacot, ami csak a jelentésben létezik, ehetjük meg; azt a "megtakarítást", amit a bezárás hoz, oszthatjuk el más célra.
Ahogy írtam is már egyszer:
A mellékvonalak felszámolását az irodaházban kell kezdeni.(gyk. telefonokról, meg az alátámasztásul szolgáló íróasztalokról, valamint a mögöttük elfekvő bérköltség-előállító humanoidról van szó...)
/a/