Isten pontosan tudja, hogy Ő kicsoda. Az Istennel való együttműködés alapja a szívből jövő, őszinte, jó szándékú ima, Jézus nevében. Az Istennel való személyes kapcsolat kétoldalú, és abban a pillanatban megszületik, ha valaki fel- és elismeri Jézus tettét és igazi kivoltát. Ha megértjük és elfogadjuk, hogy kicsoda Jézus, akkor Isten felhatalmaz arra, hogy a gyermekei legyünk, a saját Lelkét adja belénk, hogy Istent végre joggal az Atyánknak szólíthassuk. Ez az, az öntisztulás, önigazulás, belső megvilágosodás stb. amelyet sok ember átérez, a keresztény terminológia újjászületésként határozza meg. Találtam erre nézve néhány versidézetet, és bemásoltam ide az érthetőség kedvéért. Még Pál apostolnak a versidézetei is ezt támasztják alá.
János 1:12-13 „Akik pedig befogadták, azokat felhatalmazta arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek; mindazokat, akik hisznek az ő nevében, akik nem vérből, sem a test, sem a férfi akaratából, hanem Istentől születtek.”
János 5:1 „Aki hiszi, hogy Jézus a Krisztus, Istentől született, és aki szereti azt, aki szülte, azt is szereti, aki attól született.”
Róma 8:15-16 „Mert nem a szolgaság lelkét kaptátok, hogy ismét féljetek, hanem a fiúság Lelkét kaptátok, aki által kiáltjuk: "Abbá, Atya!" 16Maga a Lélek tesz bizonyságot a mi lelkünkkel együtt arról, hogy valóban Isten gyermekei vagyunk”
János15:15 „Többé nem mondalak titeket szolgáknak, mert a szolga nem tudja, mit tesz az ura. Titeket azonban barátaimnak mondalak, mert mindazt, amit hallottam az én Atyámtól, tudtul adtam nektek.”
Zsidó 2:11 „Mert a megszentelő és a megszenteltek mind egytől származnak, ezért nem szégyelli őket testvéreinek nevezni,”
A fentiekkel csak az a gond, hogy a legtöbb mai szekta, történelmi egyház, vallási irányzat rögtön kizárja a tagságát ebből a „kiváltságos helyzetből”. Azonnal kihangsúlyozza, hogy Isten gyermekének lenni csak a vallási vezetőiknek lehet, a többi ember különböző más hierarchiai helyzetben van.