vrobee Creative Commons License 2006.11.12 0 0 16846
Ezek szerintem jó kérdések. Irtam valamikor egy "esszét" én is , csak nem találom :(

Sok vonalnál el kell rajtuk gondolkodni. Idevenném még az egyszerűsített (villamoshoz hasonló) üzemet. A jármű egy-egy településre érve akár közúti vasútként is mehet tovább (regiotram). Erre is van egy csomó példa.

Az a gond, hogy ehhez kell legalább valami perspektíva, amiért érdemes beruházni.

Sajnos vannak menthetetlen vonalak. A kiépítésükkor teljesen más követelmények voltak, mint ma. A nyomvonal miatt a busszal nem versenyképesek. Nagyobb települést nem érint, kisebbekbe nem megy be. (Mari néni hülye lesz majd kibiciklizni a határba, ha a busz elviszi a ház elől.) Amelyeknek a pályája teljesen leromlott, hogy majdhogynem nulláról kellene újjáépíteni az elfogadható sebességhez, de esély sincs rá, hogy elég utas legyen rá.
Ahol az utasforgalom a teljes vonalon napi 50-100 fő, más meg nem megy ki az állomásra, ott arra nem lehet üzletet alapozni.

Nem mondom, hogy ez a 28 ez tutira 100% bizonyossággal mind ilyen. Erre nincs alapom. Sajnos van rá esély, hogy becsúsznak hibák. Én is furcsán nézek egy-két dologra... De a vonalak többsége amik a listán rajta vannak és ismerek, azok bizony ebbe a kategóriába esnek.
Előzmény: névtelen (16842)