Háháháhá, én is így szívtam meg! :P (Ne érts félre, nem a te károdon röhögök, hanem a saját hülye helyzetemen!)
Nálam is így ment a móka:
- egy vállalkozó elvállalta a lakás felújítását , (55 nm)
- megadta az árajánlatot - eddig minden megegyezik az előzőekkel,
- elkérte az anyagárat, és néhány ember július 10-én megkezdte a munkát ,
- a munka megkezdése után további pénzt kért munkadíjra, mondván hogy az anyagár és a munkadíj szinte szét sem választható (és amilyen hülye vagyok kapott is), és ez még vagy háromszor megismétlődött (szerény meglátásom szerint mindig akkor, amikor neki személy szerint pénzre volt szüksége, feltehetően egyik lukat tömködte a másikkal)
- mindeközben a három hétre vállalt munka úgy készült mint a Luca széke (öt hét elteltével gyakorlatilag szinte még semmi nem történt), egészen addig, amig ...
Na itt jönnek a különbségek:
- nekem csak másfél hónapja tart a rémálom, nem július óta.
- parkettát csiszolni, pótolni, szegni, lakkozni egész jól sikerült nekik.
- a villanyszerelés (amit nem az ő brigádjuk csinált, mert árammal nem mertem megkockáztatni, hogy ilyen kétes alakok csinálják meg) után a kőműves munkákat jól megcsinálták. De bedobálták a sitt közé a vezetékek kör alakú lyukait takaró műanyag fedeleket, + a WC-be és a fürdőszobába tartozó lámpák foglalatait (+5e ft a villanyszerelőknek, végül ők vettek újakat).
- a festést cseszték el, hol itt, hol ott kell javítani. A bibi, hogy már ki is fogyott a vödörből. :P Sötétben festettek a köcsögök, mert a villanyszerelés miatt nem volt áram a lakásban, kívül volt a falon egy ideiglenes konnektor, onnan lehetett volna egy reflektorral (stek lámpával) megvilágítani a falakat, ám olyan nekik nem volt.
- a járólapot a burkolók (akik a festőkkel-parkettázókkal egy brigádba tartoznak, tkp. ők ajánlották a festőt és a parkettázót) elszarták még az elején, nem tudom, hogy tudnak az előszoba közepén kicserélni két kockát mikor már rég megszilárdult...
16 m2 burkolása másfél hétig tartott, mert szerteszét fusiznak a városban.
- ők dolgozgatnak, én fizetgetek (a megállapodás szerinti árakat, munkadíjakat reálisnak éreztem, sőt, még az időközben felmerült kb. 20%-nyi többlettköltséget is), de úgy tűnik mégse lesz vége sohasem!
- mázolást nem kértem.
- háztartási gépek még nincsenek, konyhabútort mással szereltetem fel.
Én mindig is Mo-n éltem, tudom, hogy itt csak az számíthat bármiben is arra, hogy azt kapja a pénzéért és olyan minőségben ahogyan szeretné, akinek ismerőse van. Nekem nincs. A családom tagjai is csak utólag osztogatják a jótanácsaikat.