Sajna még mindig nem vagyunk eső után, de azért már kicsit derül :)
A helyzet az, hogy én eddig egyetlen egyszer cseréltem, és újítattam fel lakást cca 7 évvel ezelőtt.
Az akkori tapasztalatokból indultam ki, melyek egyértelmúen pozitívak voltak:
- egy vállalkozó csapatával elvállalta a lakás felújítását,
- megadta az árajánlatot,
- én azt elfogadtam,
- ők elkérték az anyagárat, és elkezdtek dolgozni,
- elvégezték a munkát a vállalt egy hét helyett tíz nap alatt (jól), én kifizettem a az árajánlatban feltüntetett összeg hátralévő részét + cca további százötven ezer forintot, mivel menet közben bizonyos plusz költségek merültek fel, de mindez elfogadható volt,
- ők levonultak (mindenki megelégedésére).
Ennyire egyszerű a történet.
Én hat évig nem éltem Magyarországon, úgy tűnik azóta igen sok minden változott (leginkább a morálban), így aztán most a következő történt:
- egy vállalkozó elvállalta a lakás felújítását , (55 nm)
- megadta az árajánlatot - eddig minden megegyezik az előzőekkel,
- elkérte az anyagárat, és néhány ember július 10-én megkezdte a munkát ,
- a munka megkezdése után további pénzt kért munkadíjra, mondván hogy az anyagár és a munkadíj szinte szét sem választható (és amilyen hülye vagyok kapott is), és ez még vagy háromszor megismétlődött (szerény meglátásom szerint mindig akkor, amikor neki személy szerint pénzre volt szüksége, feltehetően egyik lukat tömködte a másikkal)
- mindeközben a három hétre vállalt munka úgy készült mint a Luca széke (öt hét elteltével gyakorlatilag szinte még semmi nem történt), egészen addig, amig teljesen el nem akadt. Ennek oka - a vállalkozó szerint - az volt, hogy a parketta cca 2 négyzetméteres felületének javításához nem talál megfelelő anyagot (megrendelte/a gyártó eladta/megint megrendelte/legyártották/mégsem talál megfelelőt :((((().
Igy telt el további hét hét.
- a lakás átadásának ez alatt az idő alatt három ujabb átadási határideje volt , ill. augusztus 20 után minden napra kötbér került megállapodásra,
- azt, hogy a lakás készen van a kivitelező október 10-én közölte.
- mivel az 51 napos késés, és a megállapodott kötbér miatt (amiről a kivitelező hirtelen nem tudta hogy mi az :(() én a megállapodott ár kifizetetlenül maradt cca 10%-át nem voltam hajlandó kivizetni, a lakás átadását csak a lakáskulcs átadása jelképezte, én egyedül mentem megtekinteni az elvégzett munkát.
Október 11-én, amikor beléptem a lakásba, a következőket konstatáltam:
- a konyha a burkoláson kívül nincs kész (konyhaszekrény nincs felállítva, valahol eltüntették két ajtaját, ezek egyike speciális plasztik, pótolhatatlan,mosogató nincs elhelyezve, ill. a mosogató llefolyó része ki volt alakítva, de mint utóbb kiderült oda is olyen alkatrészeket helyeztek el melyek nem voltak megfelelőek, ujat kellett venni, a megbeszélt konektorok sehol nem voltak, csak csupasz vezeték lógott a falból, a konyhai világytás - az előző lakásból áthozott halogén lámpa - trafóját valahol elhagyták),
- kicsit később kiderült hogy elhagyták, ill. kidobták a konyhai tűzhely egyik rózsáját, ill. a tetején lévő rácsot,
- a fürdöszoba kézimosdója alatti lefolyó nincs összeszerelve, ill. alatta nem megfelelő alkatrészek hevernek,
- a mosógép nincs bekötve,
- a hálószoba fala csak egyszer van lefestve,
- a mázolás hiányos, ill, a külső- és belső ablakkeret szinei (kivül zöld, belül értelemszerűren fehér) helyenként keverednek :(
- a konyhaajtó felső pereme nincs lemázolva (úgysem látom :()
- a nappaliban a telefon csatlakozója nincs felszerelve,
Most így hirtelen nem jut eszembe más, de lehet, hogyha megerőltetném magam még egyéb dolgokat is fel tudnék sorolni.
A gyönyörú az egészben csak az, hogy ha kifizettem volna a fennmaradó 10%-ot, akkor is ugyanezt találom.
Így kell ennek lennie????
Megadhatom a kivitelező vállalkozó nevét, hátha valaki szeretne vele dolgoztatni :)))