Szerintem ne várj érdemi választ, én se kaptam arra a felvetésre, hogy pl. Movat is ír a könyvében a vadon élő állatok egészségi állapotáról stb., s a helyzet messze nem olyan idilli, mint ahogy itt próbálták beállítani. S most ne elsősorban a veszettségre gondolj, hanem a paraziták behurcolására, pl. a kullancsra is, aminek meg további veszélyei vannak. (Bármennyire is nem tetszik egyeseknek, nem ugyanolyan veszélyt jelent egy vadon élő, kontrollálatlan állat és egy gazdás, orvos által rendszeresen ellenőrzött, megfelelő védelemmmel ellátott háziállat.) Erre is csak személyeskedés volt a válasz...
Szerintem a legnagyobb kárt mindig az ember maga okozza a természetben.
Például én is nagyon szeretem a madarakat, amit lehet, megteszek értük, évek óta a tetőnk alatt fészkel több rozsdafarkúpár is, az egyik fészekbe a kipotyogó fiókákat egész nyáron pakoltuk vissza tavaly, valami különlegesen béna fészekalj volt... :-) nagy nehezen azért fölnőttek ők is :-) No de azért nem lövöldözök a szomszéd macskájára (sem), tudomásul veszem, hogy egy településen és környékén ő is a természetes rendszer része kell hogy legyen. Ebbe sajnos az is bele kell hogy férjen, hogy időnként elkap egy madarat (én sem örülök neki). Ha észreveszem, elzavarom.
De összehasonlíthatatlanul nagyobb kárt okozhat például egyetlen ember, aki nem megfelelően permetez, és ezzel egy adott területen az összes madarat kiirthatja. Ehhez képest a macsek semmi. :-( A tudatos természetvédelem valahol -- gondolom -- itt kell hogy kezdődjön, s nem a macskák lövöldözésénél...