Az első felével egyetértek, bár a 60p túl sok. Sík vidéken mindenképpen, a hegyvidék persze másHa az utas szemszögéből közelítjük meg a dolgot, akkor az azért személyfüggő, hogy kinek mekkora táv okés busszal, de a többségnek ennyi még nagyon bőven belefér.
A kényelem nagyon szubjektív, nekem pl. a Citaro és a Bz kb. ugyanolyan kényelmesA Citera egy fapados elővárosi. Szvsz. nem való hosszabb helyközibe. (Ha vasutat keresel, akkor mondjuk a RegioTram áll vele párban.) Persze lehet hozni a Borsodos Ik255-ös kéjutazásokat is (van még?), a vasútnál meg az Md-ket, ahol az ember feje leszakad, lába leég, válla lefagy... De inkább az adott feladatra megfelelő járműveket hasonlítgassuk.
Külföldön kipróbáltam már néhány olyan (elővárosi jellegű) vasúti szerelvényt, amihez szerintem soha nem nőnek fel a gumikerekűek.Szerintem meg
ez igen erősen szubjektív állítás. (Hidd el, én is jónéhány külföldi ev. vasutat teszteltem.)
A múltkor utaztam egy Volánbusz 15m-essel (nem Neo volt, de nem emlékszem, micsoda). Csendes, tágas, kényelmes, sima futású. A Desiróval simán összevethető volt, de inkább fölé helyezném. És mindkettő kb. ugyanarra való.
Szerintem a tapasztalatok sem azt mutatják, hogy közel azonos feltételek mellett az emberek a vonatnál tolonganának.
És innentől jönnek képbe az anyagiak: mekkora beruházást igényel, és mennyi az üzemeltetése egy elfogadható szintű vasútnak? És mennyi ugyanez buszból?
Hát a kérdés a szárnyvonalak vidékére vonatkoztatva eléggé költői.
(És iyen helyen a busz kapcsán externáliákkal jönni szvsz. nem túl megalapozott.)
---
A "kisbuszos, ráhordós, rendelős, házhozvivős" megoldás előnyei elsősorban azokon a településeken jelentkeznének, amelyek Volán általi kiszolgálása a napi 5-6 járatban kimerül, vagy szolgáltatás gyanánt az elágazásig jön el a busz, maximum.Én arra gondolok, hogy azért ezt a közforgalmú közlekedéssel összhangban kellene bevezetni. Tehát a nagybusz ezentúl ne jöjjön el az elágazásig, ha nem muszáj, viszont a kisbusz menjen el a (nem túl messzi) régióközpontig.
A pusztaíemcsé gondolatát nem tartom túl vonzónak.
Vonatra ráhordást is csak akkor, ha az a vonat lényeges többletet tud nyújtani.
Az említetted helyen nem vagyok túlzottan ismerős, de így első blikkre el tudok képzelni valami olyan járatszervezést, ahol értelmes végpontok, pl. Ózd és Kazincbarcika között tekereg egy busz, de közben érinti a vasút végét (Szilvásvárad). Igy elég sokfele el lehetne jutni. De persze meg kellene tartani a közvetlen Kazincbarcika--Eger buszokat.