Bal Creative Commons License 2006.11.09 0 0 199
A minden ember egyenlő elvet a magyar alkotmány garantálja. Az elvnek a törvényhozásban, és így a választójogban is érvényesülnie kell. A szép új világ abszolút idevág, mert bemutatja, mi történik, amikor valamilyen alapon felrúgod az egyenlősdit. Persze most azt hiszed, nincs semmi baj az általad kitalált világgal ahol az "okos" emberek döntenek, mert most azt hiszed, alfa osztályú lennél az általad kitalált szép kis rendszerben. Javaslatod ebben az értelemben nemcsak kivitelezhetetlen, hanem immorális is. Ráadásul naiv vagy, ha azt hiszed, az ilyen rendszerekben mindig a nyerő oldalon lehet lenni. Lesz majd esetleg például egy kicsit rosszabbul sikerült gyereked, és hirtelen roppant fogékonnyá válsz majd az átlag alatti intelligenciájú egyének problémáira. Vagy fordul a politikai szél, és egy olyan osztály válik kivételezetté (amely kivételezést az általad bevezetett cenzus legitimál), aminek nem vagy tagja. Volt már olyan politikai rendszer Magyarországon is, ahol az értelmiséget büntették.

"én úgy látom, hogy sok hülye ember nem győzhető meg egy csomó mindenről."

Ha magadat okosnak tartod, márpedig ez kiderült az eddigiekből, akkor az eddig vitát átnézve azt kell észrevenned, hogy az okos embereket sem. Ha ezt megérted, talán felfogod, miért értelmetlen a javaslatod, és talán kicsit bölcsebb leszel, mint most vagy.

" vitáztam velük órákon át, és nem sikerült. hogy sikerülne ez egy poltiikusnak, akinek nincs ennyi ideje egyes emberekre?"

A különbség az, hogy nekünk például nem az a foglalkozásunk, hogy például meggyőzzünk téged valamiről (mégis megpróbáljuk órákon át, feleslegesen), nekik viszont ez a dolguk. Hogy eladjanak programokat, mindenkinek. Közben pedig tartsák szem előtt a magasabb szempontokat, amit minden hátrány nélkül megtehetnének, ha minden vetélytársuk szem előtt tartja. Az én javaslatom az, hogy egy pár ezer fős politikusi gárdát sokkal könnyebb kontrollálni, mint egy egész ország heterogén közösségét. Ötleted nem teljesen elvetélt, de nem a választókra kell alkalmazni, hanem a politikusokra.

"ezt is lehetne. etikai vizsgát nem, mert nincs semleges etikai norma."

Ki akar olyat? Olyat kell, ami konform az alkotmány és az átlagember elvárásaival. Biztosíthatlak, hogy az én etikai vizsgámon se Orbán, se Gyurcsány nem menne át.
Előzmény: ronsdorf (160)