'Javasolt olvasmányok: Szép új világ, "
olvastam. nem tudom, hogy egy ötletre reakcióképpen miért kell egy másik utópiát elphúzni. hatásvadász bugyutaság.
"A felhozott ellenérvek pedig meggyőzőek. A cenzus ellentmond a "minden ember egyenlő" elvnek"
annak sokminden ellentmond a mostani rendszerben is.
"mert a 18 éves kor az mindenki számára elmúlik egyszer"
ja, úgy már igazságos? akkor legyen mondjuk csak 1 szavazásig IQ cenzus.:)
" addig pedig könnyebb adminisztrálni, a bűnözők pedig maguk felelősek azért, ahova jutottak."
a ki tehet miről dolog mindig szubjektív. ennyi erővel a hülyék is maguk tehetnek arról, hogy hülyék.
"Szerintem nagyobb probléma az, hogy az ember politikai (és egyébként bármilyen) döntéseit nem észérvek alapján hozza, azokat utólag kreálja hozzá. Ennek élő példáját figyelheted meg ebben a kis országban négy éve, ahol különböző csoportok az alapján fújnak egymásra, milyen családban nőttek fel és milyen sajtót olvasnak."
ez szerintem éppen, hogy alátámasztja az ötletemet.
" Nincs semmi okod feltételezni, hogy valaki, legyen bármekkora is az IQ-ja vagy épp a lábmérete, nem fog utána egy teljesen idióta politikai programra szavazni."
van okom feltételezni, hogy az okosabb emberek jobban ész szeritn döntenek, mint a buták.
"Mellesleg itt van egy sanda gyanúm, hogy a javaslatod mögött az a hiedelem áll, hogy az értelmes emberek majd arra szavaznak, akikre én akarok, szépen illusztrálva a fentieket."
kár, hogy ez csak sanda gyanu. így nem érv.:)
"Bár nyilván egy műveltebb/okosabb ember bonyolultabb okfejtéseket megért, mindenki, aki képes ellátni magát, rendelkezik a belátás olyan fokú képességével, hogy egyszerű érvekkel meggyőzhető egy értelmes programról."
én úgy látom, hogy sok hülye ember nem győzhető meg egy csomó mindenről.
" Mint ahogy itt azt valaki írta is, a politikusok felelőssége lenne, hogy képesek legyenek egyszerre megszólítani az intelligensebb és a kevésbé intelligens tömegeket, anélkül, hogy kihasználnák, hogy a kevésbé intelligens emberek fogékonyabbak a demagógiára."
nézd, énpróbáltammár megszólítani egyszerű embereket, és vitáztam velük órákon át, és nem sikerült. hogy sikerülne ez egy poltiikusnak, akinek nincs ennyi ideje egyes emberekre?
"Sokkal értelmesebbnek tartanám, ha a politikusoknak kellene letennie egy értelmi-etikai vizsgát, és azokat az embereket szűrnénk, akik oda kerülhetnek."
ezt is lehetne. etikai vizsgát nem, mert nincs semleges etikai norma.