Andal:
"Nem tudom megtenni azt a kis lépést. A gyerekeket nem hülyének, nem unintelligensnek nézik. Az összes joggal (és felelősséggel) a nagykorú állampolgárok bírnak, a gyerekek nem. Ilyen alapon akkor a gyerekek (14 évek alatt) ne csak szavazhassanak, hanem kapjanak fegyverviselési engedélyt is, legyenek börtönbe zárhatóak és fogyaszthassanak alkoholt, saját vagyonuk is legyen, mi ez a diszkrimináció hogy csak szavazati jogot kapjanak ha elég magas az IQ-juk?"
itt nem azt igazolod, hogy nem az IQ az alapja a dolgonak, hanem csak azt, hogy minden más területen is ilyen egyszerűenintézik el a dolgot.
simánmeg lehetne csinálni, hogy lenne egy IQ teszt-szerű felnőttségi teszt, és ha azon valaki átmegy, akkor szavazhat, akkor kapjon mindenféle másra is engedélyt. mondjuk a jogsihoz ettől még persze kell kressz vizsga is. a szavazáshoz meg mondjuk nem árt politikai vizsga is.
szóval fel lehetne bontani a dolgot általános intelligenciára, és speciális kézségre. például lehetne azt is, hogy alkoholt csak az ihat, aki megüti a felnőtt IQ szintet, és mondjuk leteszi az alkohol hatásairól szóló vizsgát.
ha tájékozottan és intelligensen iszik, akkor az az ő döntése, velószínűleg inkább tud mértékletes lenni benne.
"Nem csipcsup törvény, alkotmány. Lehet módosítani, de akkor ne csak a szavazati jogot, hanem fentebb felsoroltakat is, azoknak is kb. ugyanannyi értelme van."
ok.
"Mint említettem volt, manapság is elég lanyha az érdeklődés, emberek 50-70%-a veszi a fáradtságot hogy néhány x-et behúzzon, döntsön. Ha ezt megfejelnék azzal, hogy még x órás tortúrán, tesztíráson kell átesni, talán nem túl vad elképzelés, hogy ez még inkább a szavazók számát csökkentené..."
erre már válaszoltam lentebb részletesen.
"Viszont akiket (nem az elítélteket, hanem széles tömegeket) kizártak a választójogból (nem nemesek, szegények), azok mindig is nyomást gyakoroltak, hogy részesüljenek ők is a "hatalomból", ezekre próbáltam utalni."
kivétel a gyerekek meg az elítéltek.:)
most egymásik hasonlóan kis "tömegről" volna csak szó. ráadásul a gyerekeket részben bevennénk a buliba.