Személyeskedést talán mellőzzük...
1. Nem tudom megtenni azt a kis lépést. A gyerekeket nem hülyének, nem unintelligensnek nézik. Az összes joggal (és felelősséggel) a nagykorú állampolgárok bírnak, a gyerekek nem. Ilyen alapon akkor a gyerekek (14 évek alatt) ne csak szavazhassanak, hanem kapjanak fegyverviselési engedélyt is, legyenek börtönbe zárhatóak és fogyaszthassanak alkoholt, saját vagyonuk is legyen, mi ez a diszkrimináció hogy csak szavazati jogot kapjanak ha elég magas az IQ-juk?
"most ez szerinted tényleg érv? egy törvény módosítására tett javaslatra érv az, hogy nem úgy van a törvény?:)"
Nem csipcsup törvény, alkotmány. Lehet módosítani, de akkor ne csak a szavazati jogot, hanem fentebb felsoroltakat is, azoknak is kb. ugyanannyi értelme van.
"
"Csak a fanatikus pártfanok mennének el ilyen teszteket töltögetni"
jósolni nehéz, főleg a jövőt. mi van, ha nem?"
Mint említettem volt, manapság is elég lanyha az érdeklődés, emberek 50-70%-a veszi a fáradtságot hogy néhány x-et behúzzon, döntsön. Ha ezt megfejelnék azzal, hogy még x órás tortúrán, tesztíráson kell átesni, talán nem túl vad elképzelés, hogy ez még inkább a szavazók számát csökkentené...
"a leghülyébb ember is ki tudja találni, hogy hogy lehet ezt nagyjéából kiküszöbülni. te nem. ez egy egyszerű kis technikai kérdés, ha te ezen fennakadsz, akkro szeritnem mélyedj el egy kicsit magadban, és ne okoskodj itt!"
Megfogadom a tanácsod és többet nem okoskodok itt.
"szóval miért csak a gyerekeket zárod ki a társadalomból, azért, mert azok nem sértődnek meg? a gyengéket kilököd, az alkalmatlanok meg jöhetnek, ha hangosabbak?
hangos hülyék jöhetnek, gyenge értelmeseket viszont kizársz? ez neked korrekt?"
A gyerekek sok jogtól (és kötelességtől, felelősségtől) meg vannak "fosztva", merthogy nem számítanak jogilag önállónak (de hülyének sem).
A hangosak: szerintem nézd át, hogy az utóbbi pár évszázadban a választójog hogyan változott a különböző rendszerekben, demokráciákban. Kipróbáltak már rengeteg mindent, míg eljutottak odáig, hogy a felnőtt népesség nem csak 2-3%-a (születési előjogon), nem csak 5-10%-a (vagyoni cenzus alapján), nem csak a férfiak szavazhatnak, hanem általános választójogot adnak, csak speciális megszorításokkal (elítéltek, gyámság alá szorulók), korhatár alapján. Még Mo-n is voltak vad ötletek úgy száz éve, hogy a diplomás szavazata duplán, triplán számítson, de az ilyenek általában már az íróasztalon megbuktak. Viszont akiket (nem az elítélteket, hanem széles tömegeket) kizártak a választójogból (nem nemesek, szegények), azok mindig is nyomást gyakoroltak, hogy részesüljenek ők is a "hatalomból", ezekre próbáltam utalni.