eguzki Creative Commons License 2006.11.08 0 0 306

Sziasztok!

Jó egy órája ért véget egy érdekes dokumentumfilm a 3sat csatornán. Különös tengeri lényekről, legendás szörnyekről, hatalmas kalmárokról volt szó. A film első felében foglalkoztak Loch Ness-el is, ám a fő témát az 1977-ben a japán Zuiyo Maru nevű hajó által kifogott rothadt, különös lény teteme szolgáltatta. A mai napig két részre oszlik a tudósok többségének véleménye. Az egyik "csoport" szerint ez egy plesiosaurus-tetem, míg mások az Óriáscápa (Cetorhinus maximus) bomlott tetemére tippelnek. Svéd tudósok, - név szerint Bengt Sjögren és Ove Persson - az Óriáscápa hipotézist vélik elfogadhatónak. "A Plesiosaurus sokkal nagyobb volt és tüdővel lélegzett. Kizárt, hogy évmilliókig rejtve tudott maradni" mondják. Yoshinori Imaizumi szerint azonban ha a tetem egy cápáé, " A gerincnek jóval kisebbnek kellene lennie, és a nyak maga is túl hosszú, mint ahogyan azt a felvételeken is látni lehet. Én magam elvetem a cápát, mint lehetséges magyarázatot". Fujiro Yasuda véleménye szerint: A test kiterjedése és az uszonyok helyzete teljesen különbözik az összes ismert cápafajétól. Ha ez egy hal, akkor teljesen ismeretlen a tudomány számára".