Amire te vonatkoztatod, abban neked vagyon igazad. A héber főpapok is megvoltak döbbenve, mikor Péteréket a Szanheddrin elé hurcolták, azok pedig olyan folyékonyan és magas szinten tudtak felelgetni nekik, hogy le a kalappal. Isten Adott nekik szellemi felkészültséget a Szent Lélek által, hogy meg tudjanak felelni a vallási fejedelmeknek.
A szoros kapuról még csak annyit, hogy valóban nem mindegy, hogy a terelés a juhocska, beleegyezésével történik, vagy akarata ellenére. A terelést én elsősorban úgy értettem, hogy Jézus, akikhez küldetett elsősorban, azok tudták, hogy van egy keskeny út, van szoros kapu, hiszen előtte is nem egyszer letértek róla. Eredetileg nekik volt fenntartva. Pál olyan emberekhez küldetett, akik ilyen útról nem is hallottak, őket kellett odaterelgetni gyengéd tanítással a szoros kapuhoz. Milyen erőszakot alkalmazhatott volna Pál? Semmilyet. Nem volt kötelező átpréselni magát senkinek a szoros kapun az akarata ellenére, aki mégis ezt választotta, annak valamit csak meg kellett értenie. Nincs és nem volt semmiféle eleve elrendelés, mindenki szabadon választhat, hogy belépjen ezen a kapun. Még lökdösődés sem lehet, mert aki így tesz, az nem léphet be oda. Pedig a szoros kapu utáni keskeny úton sem könnyű haladni. sőt hallotam olyan meghatározást, amivel én is egyetértek, hogy még megállni sem lehet, mert mint az egyensúlyát vesztett biciklista, hamar lepottyanhat valamelyik oldalon. Az meg egy jó kérdés, mit gondolnak az emberek, hányszor lehet bemenni a szoros kapun a lepottyanás után?