Apropo,mi a velemenyed Karen Armstrong: Mohamed.Az iszlam nyugati szemmel cimu konyverol ha ismered ( Europa Kiado,1998) ?
Szerintem a könyv eleje - amikor összegyűjti az európai Mohammed ábrázolásokat, jól sikerült.
Magáról Mohammed életéről szóló részek szerintem már kevésbé jók. Lehet, hogy csak az én kekeckedésem, de nagyon nem válik szét, hogy hol beszél történelmi eseményről, és hol különböző hagyományokról (erős, avagy gyenge hagyományról) - avagy különböző interpretációkról.
Persze ez alapvetően nem lenne baj, ha egyfajta regényes formájú szírát (életrajz) akart volna készíteni, de így keverve a dolog nem igazán jó (szerintem).
(Mintha tudományos igénnyel kezdené, aztán áttérne a mesélésre)
Ok, én örök fanyalgó vagyok... mindenestre érdekes könyv.
Viszont a másik iszlámról írt könyve (Az Iszlám) kifejezetten nem tetszik. Őszintén szólva szerintem egy csapnivaló összeollózás, mellette rosszul sikerült - jajdementegetni akarom az én szeretett muszlimjaimat kiszólásokkal.
(ráadásul ugyanaz a probléma, mint az elöbbi könyvnél... az elején, Mohammed idején még csak csak vallással foglalkozik, de a későbbiekben teljesen átáll politika-történetre, és vallásról nem is nagyon esik benne szó)