takarito Creative Commons License 2006.11.03 0 0 3229

Ha én teológiai dogmatézisekkel operálnék, akkor azt jelentettem volna ki, hogy nem eltörölni jött Jézus a törvényt, hanem betölteni. (Máté 5,17)

De én eleve nem azt állítottam.

Már Mózes hivatkozott arra, hogy arra a prófétára, akit az Úr támaszt Izrael fiai közül, és az ő ígéit adja a próféta szájába, akkor arra a prófétára hallgatni kell. Ezzel Mózes megnyitotta azt a lehetőséget, hogy bármit üzen az Úr, még ha Mózes  beszédeinek a megváltoztatásáról is lenne szó, akkor inkább arra a prófétára kell hallgatni (5 Mózes 18,15 18,18-19).

Jézus nyílvánvalóan bizonyságot tett cselekedeteivel arról, hogy nem a törvény betöltésére jött. Ha azért jött volna, akkor a parázna nőt simán megkövezték volna, a szombat napon nem gyógyított volna, a bűnösök büntetésére rögtönítélő isteni törvényszéket alkotott volna, hogy minden apró hibát számonkérhessen és megkövezhessen, hogy betöltse amit a törvény minden esetben megkövetelt.

Hogy mely igehelyek szolnak a törvény előírásainak megváltoztatásáról és rendelkezéseinek megszűnéséről, azért nem citálom ide, mert az egész evangélium erről szól, és nem elég hosszú a hozzászólási terjedelmünk, hogy azokat ide citálhassuk teljes terjedelmükben. Kérném tőled az evangélium újra olvasását.

Tartalmilag próbáltam számodra megvilágítani miben áll a törvény megszűnésének lényege, márpedig a büntetések eltörlésével a törvényt az erejétől fosszuk meg, amely a törvényt élteti. Ha a törvény megerősíteni jött volna Jézus, akkor nem csak a paráznaságért való kövezést hajtatja végre, hanem már a parázna gondolatokat is megkövezési rendeletbe hozta volna.

Lukács 16,16 világosan kimondja, hogy a törvény Keresztelő Jánosig tartott, lényegében Krisztus megkísértésének elmúltával a szövetség törvényei érvényüket vesztették, viszont onnantól pedig Isten országa hirdettetik. Természetesen, ha neked semmi kedved Isten országát megismerni, maradjál meg Mózes törvényei mellett, mintha érvényesek lennének. Tudnod kell azonban, hogy a törvénnyel párhuzamosan Keresztelő Jánosig Isten áldásai és átkai kísérték a törvény betartóit vagy megszegőinek cselekedeteit. Most azonban hiába ragaszkodsz Mózes törvényeinek betartásához, semmilyen áldás nem fog érte kísérni, mert Isten munkája ma egész más körül zajlik.

Ha pedig nem kövezel meg senkit sem, akkor hogyan tartod be a Mózesi törvényt amely szigorúan elkőírja, hogy a néped félrevezetőidet írtsad ki a te közösségedből? Hogy hogyan tartsd be az égő és ételáldozatokat? Betartod? A kóser megkülönböztetéseket ételben italban betartod? A körülmetélést betartod? Ruházatod szövésére, a föld megmunkálására vonatkozó előírásokat betartod? Vagy válogatsz szájad íze szerint, hogy ezt betartom, azt meg nem szükséges?

Bármit ezek közül megerősített valamilyen büntetés növelésével Jézus?

Előzmény: Paleokrites (3219)